Ország-világ

2008.02.29. 14:44

Folytatódhat a kordonbontó fideszes képviselők szabálysértési ügye

Folytatódhat a kordonbontó fideszes országgyűlési képviselők szabálysértési ügye a bíróságon, miután jogerős határozat született egy, a Kossuth téri kordon jogszerűségét vizsgáló közigazgatási eljárásban - derül ki a Fővárosi Bíróságnak az MTI megkeresésére pénteken adott válaszából.

BAMA

"A határozatot, miután írásba foglalták, megküldik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Orbán Viktor és 79 társa ellen  rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt folyamatban lévő  ügyben eljáró bírónak, aki ezt követően megteszi a szükséges  intézkedéseket" - írta a Fővárosi Bíróság Sajtótitkársága  válaszlevelében. Az MTI annak kapcsán kereste meg a bíróságot, hogy csütörtökön döntés született egy, a Kossuth téri kordon jogszerűségét vizsgáló perben. A közigazgatási pert Hermán Péter indította a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen, a perben a keresetet jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont, ezután  három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett  Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság  szabálysértése miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban tavaly július 6-án felfüggesztette az eljárást, a bíróság akkori közlése szerint két közigazgatási eljárás jogerős elbírálásáig. Az eljárás során egyébként valamennyi érintett fideszes képviselő lemondott mentelmi jogáról. A fideszes képviselők  kordonbontását követően a tavaly október 23-a óta kihelyezett  kordont visszaállították, azt végül március 19-re virradóra bontotta  le a rendőrség. A kordonok kihelyezésének jogszerűségével kapcsolatban jogi és politikai vita bontakozott ki. A Kossuth Lajos téren felállított kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, a szervezet a rendőrségi törvénynek azt a szakaszát támadja, amely alapján öt hónapra lezárták a Parlament előtti területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában