Ország-világ

2008.02.23. 09:43

Folytatódhat a vasutas-sztrájk

Szakszervezeti forrás szerint a munkabeszüntetésre akár hét végén is sor kerülhet

mti

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) pénteki sztrájkbizottsági ülésén nem született döntés a felfüggesztett vasutassztrájk folytatásának időpontjáról - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Szakszervezeti forrás szerint a munkabeszüntetésre akár hét végén is sor kerülhet, de erről időben tájékoztatják az utasokat. A MÁV Zrt. és a VDSZSZ legközelebb hétfőn 15 órakor Herczog László közvetítő bevonásával folytatja az egyeztetést a szakszervezet sztrájkkövetelésről, illetve a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról.

A legutóbbi, február 20-iki eredménytelen egyeztetésről akkor Gaskó István elmondta, hogy a munkáltató nem hajlandó a két lényegi kérdés egyikében sem engedni, miközben a VDSZSZ több kompromisszumos technikai javaslatot is tett. Így például a szakszervezet számára dolgozónként egyszeri nettó 250 ezer forinttal és a 6,9 százalékos bérfejlesztésen felül még 10 százalékos követeléssel kapcsolatban elfogadhatónak tartanák, ha azt nem egy év alatt kapnák meg a dolgozók, vagy a választható béren kívüli juttatáshoz csatolnák. Így egy része még az idén kifizethető lenne, ráadásul az a munkaadónak kevesebb adó- és járulékteherrel járna, mintha bérként fizetnék ki. A VDSZSZ elfogadhatónak tartaná azt is, ha a többlet bérfejlesztést munkaidő-csökkentéssel oldanák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában