Ország-világ

2008.02.24. 17:41

Gusztos Péter: A Fidesz hazudik a népszavazási kampányban

A Fidesz hazudik a népszavazási kampányban, arról pedig hallgat, miből pótolná az egészségügyből kieső bevételt

mti

A Fidesz hazudik a népszavazási kampányban, arról pedig hallgat, miből pótolná az egészségügyből kieső bevételt a referendum eredményessége  esetén - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője vasárnap Pécsett.

Az egyik legnagyobb hazugság a jobboldali párt "Szociális népszavazás" kampányszlogenje, amely azt üzeni, hogy a szavazás szociális jellegű kérdésekről szól. De sem a vizitdíj, sem a kórházi napidíj, sem a tandíj nem tartozik ebbe a körbe - mondta a liberális politikus sajtótájékoztatón.

Magyarázata szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj szimbolikus hozzájárulás, mértéke senkit sem tart vissza az egészségügyi szolgáltatások igénybevételétől, ugyanakkor olyan kompenzációs rendszer kíséri, amely mentességet, kompenzációt biztosít a rászorulóknak.

Gusztos Péter a tandíjról szólva megjegyezte: szociálisan éppen  a jelenlegi rendszer igazságtalan, mert többségében a jobb családi  körülmények között élő, jobb iskolákból érkező fiatalok jutnak be az  államilag finanszírozott helyekre. A hallgatók 48 százaléka ma a  tervezett tandíjnál magasabb összegű költségtérítést fizet. A  diákhitel emelt összege és a különböző támogatások a jövőben  ugyanakkor lehetővé teszik, hogy szociális alapon senki ne maradjon  ki a felsőoktatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában