Ország-világ

2008.02.29. 19:28

Harry herceg mehet haza

Miután kiszivárgott a hír, hogy a brit királynő unokája, Harry, Afganisztánban szolgál, a herceg azonnali visszahívásáról döntött tegnap a brit védelmi minisztérium. Harry a The Sun bulvárlap szerint légiirányítóként legalább három légicsapást vezényelt.

Europress

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap úgy tudja, a herceg december 14-én repült Afganisztánba
[/caption]Egy amerikai internetes lap törte meg a csendet, amely legalább három hónapja tartott: a brit média vezetői tudták, hogy Harry herceg, Diana és Károly herceg másodszülött fia az afgán fornton harcol. A sajtó egyetértett azzal, hogy a hír közlése veszélyeztetné a herceg és a többi brti katona életét is. Az amerikai blogger, Matt Drudge viszont úgy vélte, ez egy sajtóösszeesküvés az olvasók ellen, és nyilvánosságra hozta a hírt. Harry, II. Erzsébet brit királynő unokája, aki a harmadik a trónutódlási sorrendben, a brit hadsereg kötelékében tíz hétig teljesített frontszolgálatot a déli Helmand tartományban. A brit védelmi tárca pénteki közleménye hibáztatja a herceg hollétéről hírt adó sajtót. mint írják, a tárca mindig is tudatában volt annak, hogy ez megtörténhet, s erre az esetre cselekvési terveket dolgozott ki. Harry herceg néhány héten belül amúgy is hazatért volna alakulatával. A közlemény szerint Harry idő előtti, azonnali visszahívásáról „részletes kockázatelemzés után" a brit hadsereg védelmi törzsének vezetője döntött a vezérkari főnökkel tartott konzultáció után. Attól tartottak, hogy a kiszivárgott hír hatással lett volna a frontszolgálatot teljesítők és Harry személyes biztonságára is. Az nem derült ki pontosan, hová vezénylik át.

Miután a brit sajtó által vállalt hírzárlat a külföldi kiszivárogtatások után megszűnt, a pénteki brit lapok részletekkel szolgáltak Harry bevetésének körülményeiről. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap úgy tudja, a herceg december 14-én repült Afganisztánba a brit hadsereg elit alakulata, az SAS tagjainak kíséretében. A lap szerint az udvari lovasság hadnagyaként szolgáló Harrynek „akár harminc tálib fegyveres" megölésében is része lehetett azzal, hogy előretolt hadszíntéri légiirányítóként legalább három légicsapást vezényelt. A katonai zsargonban J-TAC (Joint Terminal Attack Controller) néven emlegetett hadszíntéri légiirányítók feladata a célkoordináták meghatározása s az engedély megadása a bombák kioldására a műveletben részes harci repülőgépeknek. A herceg mindemellett járőrszolgálatot is ellátott; egysége és támaszpontja nem egyszer került ellenséges tűz alá. Volt olyan 24 óra, amikor alakulatát 29 támadás érte.

Tálibok a mobiltelefonok ellen

Tálib milicisták felrobbantottak egy távközlési tornyot pénteken Afganisztán déli részén, beváltva a helyi mobiltelefon-szolgáltató cégeknek címzett fenyegetésüket. A Kandahár tartományban lévő Zári körzetében egy főút mentén lévő átjátszóállomást romboltak le. A létesítmény az Areeba tulajdona volt. Ez a társaság egyike annak a négy vállalatnak, amelyik háromnapos ultimátumot kapott a táliboktól, hogy éjszakára kapcsolja ki hálózatát, különben támadásokkal kell számolnia. Afganisztánban négy mobiltársaság működik, és közülük három külföldi, amelyek több százmillió dollárt fektettek be a szolgáltatás fejlesztésébe. Ezek a mobiltársaságok az ország legtávolabbi részeibe is eljutottak. Gyakran a helyi törzsek vezetői kérték a cégeket arra, hogy az ő területeiken is építsenek antennatornyokat.

Europress Tálibok a mobiltelefonok ellen Tálib milicisták felrobbantottak egy távközlési tornyot pénteken Afganisztán déli részén, beváltva a helyi mobiltelefon-szolgáltató cégeknek címzett fenyegetésüket. A Kandahár tartományban lévő Zári körzetében egy főút mentén lévő átjátszóállomást romboltak le. A létesítmény az Areeba tulajdona volt. Ez a társaság egyike annak a négy vállalatnak, amelyik háromnapos ultimátumot kapott a táliboktól, hogy éjszakára kapcsolja ki hálózatát, különben támadásokkal kell számolnia. Afganisztánban négy mobiltársaság működik, és közülük három külföldi, amelyek több százmillió dollárt fektettek be a szolgáltatás fejlesztésébe. Ezek a mobiltársaságok az ország legtávolabbi részeibe is eljutottak. Gyakran a helyi törzsek vezetői kérték a cégeket arra, hogy az ő területeiken is építsenek antennatornyokat. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap úgy tudja, a herceg december 14-én repült Afganisztánba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában