Ország-világ

2008.02.28. 17:25

Horn Gábor: a kormány sorsa nem tétje a népszavazásnak

A március 9-ei népszavazásnak nem tétje a kormány további működése, valódi tétje a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj sorsa - jelentette ki Horn Gábor csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

BAMA

A kormányról 2010 tavaszán - a köztársasági elnök által a választásra megjelölt napon - dönt majd a magyar nép. "Addig várni kell (...) s remélhetően akkor is várniuk kell azoknak a  fideszeseknek, akik már nagyon szeretnének kormányra kerülni -  mondta az SZDSZ kampányfőnöke. A liberális párt kampányfőnöke szerint a népszavazás tétje az, hogy Magyarország továbbhalad-e a modern polgári demokrácia és a 21. századi piacgazdaság útján, vagy visszafordul a kádári évek szociális demagógiájához. Mint mondta, a népszavazáson válaszra váró mindhárom kérdésben racionális észérvek szólnak a nemek mellett, hiszen már látszik a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésének eredménye. "Csökkent az orvos-beteg találkozások száma, a háziorvosoknál 20- 25 százalékkal csökkent a hálapénz összege, szervezettebbé, áttekinthetőbbé váltak az orvosi ellátás körülményei"- fűzte hozzá.

Ez utóbbit igazolja, hogy a kórházi napidíj bevezetésével "30 százalékkal csökkent a hétfőn meggyógyuló betegek száma". Azaz feleslegesen nem tartják bent hétvégére a betegeket - mondta Horn Gábor. A tandíjjal kapcsolatban kifejtette: nincs igazságtalanabb tandíjrendszer a mainál, amikor a hallgatók 48 százaléka súlyos tandíjat fizet, csak azt "önköltségnek hívják". A liberális politikus szerint igazságos a tandíj bevezetése, mert abból ösztöndíjat lehet fizetni a jól tanuló hallgatóknak, s általa a felsőoktatásban részt vevők megrendelőkké válnak, elvárásaik lehetnek az oktatással kapcsolatban. Az SZDSZ kampányfőnöke szerint a Fidesz "mintha a vesztét érezné", nem biztos a népszavazás eredményében. Tarlós István arról beszél, hogy "csalni fognak a köztisztviselők", Orbán Viktor pedig "emeli a tétet", azt mondja, hogy nem 300, hanem 1000 forint lesz a vizitdíj. "Senki nem készül a vizitdíj emelésére. Ezt azok mondják, akik félnek a népszavazás eredményétől" - jelentette ki Horn Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában