Ország-világ

2008.02.05. 20:18

Nem volt könnyű rendőrnek lenni

Szolgálati lakások építését, a körzeti megbízotti poszton béremelést, valamint különböző eszközbeszerzésekre 1,5 milliárd forintot ígért Gyurcsány Ferenc a rendőrség elmúlt évét értékelő és a 2008-as feladatait megszabó keddi értekezleten.

Vég M.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Bencze József tavaly júniusban kinevezett országos rendőr-főkapitány kihívásokkal teli, nehéz időszaknak nevezte a rendőrség elmúlt évét fotó: Kallus György
[/caption]„Tavaly sem volt könnyű rendőrnek lenni az átalakítások és az ezzel járó rengeteg személyi csere miatt” – fogalmazott a miniszterelnök. „Védeni fogom a rendőrséget az igaztalan támadásoktól, ugyanakkor botlás esetében arra bátorítom a parancsnokokat, hogy határozottan és bátran járjanak el” – tette hozzá. Bencze József tavaly júniusban kinevezett országos rendőr-főkapitány kihívásokkal teli, nehéz időszaknak nevezte a rendőrség elmúlt évét, de meglátása szerint az erőfeszítés nem volt hiábavaló, mert a 45 ezer fős testület erkölcsi megújuláson ment keresztül. „A bűncselekmények száma minimálisan változott tavalyhoz képest, bár a rablások száma 15 százalékkal nőtt. A kábítószeres, emberöléses ügyek felderítési mutatója 80 százalék feletti, míg a lopások felderítésének mutatója 30 százalék alatt van” – mondta.

Tudni kell ugyanakkor, hogy tavaly az átlagot meghaladó volt a pályaelhagyás. Pontosan 3102 rendőr gondolta úgy, hogy inkább más állást keres magának, illetve idő előtt nyugdíjba megy a határőrség beolvasztásával 45 ezresre duzzadt testületben. „A rendőrségi túlkapások miatt 47 nyomozás indult, 33 vádemelés történt és 9 ügyet megszüntettek. Nem vállalhatjuk a kollektív felelősséget, de minden elvárható segítséget megadtunk” – magyarázta Bencze, kiemelve: a rendőrség tavaly a 29 milliárd forint többletpénznek köszönhetően évek óta először veszteség nélkül zárta az évet.

Rendőri minimálbért akar a Fidesz

A Fidesz szerint nem mellébeszélésre, hanem tettekre van szükség annak érdekében, hogy a rendőrség morális és egzisztenciális válságát meg tudja szüntetni a kormány. „Új programunk szerint rendőrségi minimálbérre van szükség, aminek nettó 100-150 ezer forintnak kellene lennie” – jelentette ki Lázár János.

Bencze József tavaly júniusban kinevezett országos rendőr-főkapitány kihívásokkal teli, nehéz időszaknak nevezte a rendőrség elmúlt évét fotó: Kallus György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában