Ország-világ

2008.02.26. 19:39

Politikailag kedvező időpontot keres a kormány a gázáremelésre

Nem talált szakmai kifogást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Magyar Energia Hivatal (MEH) által készített javaslatban, amely a második negyedévre 13,5 százalékos gázáremelést tart szükségesnek – közölte egy tegnapi budapesti konferencián Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára. Az előterjesztésről már folyik a közigazgatási egyeztetés.

Z. H.

A szakállamtitkár nem cáfolta, hogy legkorábban április közepétől kell drágulásra számítaniuk a fogyasztóknak. A legfrissebb sajtóértesülések szerint még későbbre tolódhat az áremelés, mivel a kormány nemcsak a népszavazás, de a március 15-ei nemzeti ünnep előtt sem akarja ezzel sokkolni az állampolgárokat. Ha viszont későbbre csúszik a drágulás, elképzelhető, hogy 13 százaléknál nagyobb mértékű lesz. Negyedévenként egyszer lehet változtatni a gázárat, de azon belül nem szab meg pontos dátumot a vonatkozó jogszabály – magyarázta Horváth J. Ferenc, a MEH elnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gázpiac jövő januári teljes megnyitásáig le kellene dolgozni a földgázszolgáltatás tényleges ára és a közüzemi ár közötti különbözetet.

Számítások szerint a földgáz nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt.-nek még mintegy 30-40 milliárd forinttal „tartoznak” a fogyasztók, mivel a közüzemi ár nem fedezte a beszerzés árát. A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a korábban alacsonyan tartott ár miatt a nagykereskedőnél felhalmozódott elismert veszteség beépül a fogyasztói árba. A magyar gázpiac teljes egészében 2009. január elsejétől nyílhat meg. A lakosság, illetve a háztartási fogyasztókhoz hasonló felhasználók az egyetemes szolgáltatóktól szerezhetik majd be a földgázt, ha nem akarnak a szabadpiacra lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában