Ország-világ

2008.02.27. 16:13

Remény az érrendszeri betegeknek

A mofetta, azaz a gázfürdős kezelés társadalombiztosítási támogatását kéri az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a Mátraderecske önkormányzata.

Dreissiger Á.

A mofetta, azaz a gázfürdős kezelés társadalombiztosítási támogatását kéri az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a Mátraderecske önkormányzata. Amennyiben pozitív döntés születik többszázezer hazai érbeteg számára válik elérhetővé az egyik leghatékonyabb kezelési forma, a szén-dioxidos gázfürdő. A vizsgálatok szerint kétszáz súlyos állapotú betegből csaknem 180-nál sikerült egészségjavulást elérni.

A kezeltek több mint 90 százaléka járástávolságának jelentős növekedését érte el, 54 százalékuk pedig csökkenteni tudta az addig rendszeresen szedett gyógyszerek mennyiségét. Emellett kedélyállapot javulásról 90, teljesítőképesség növekedéséről 76, a lábzsibbadás érzetének csökkenéséről pedig 69 százalékuk nyilatkozott. A természetes szén-dioxid gyógygáz az érszűkület kezelése mellett segítséget nyújthat az érelmeszesedésben, és magas vérnyomásban szenvedőknek is.

Az eredmények ismeretében a fürdő vezetése és a község önkormányzata bízik abban, hogy a gyógygáz alkalmazását 2008-tól az OEP felveszi a támogatott kezelések körébe.

A mátraderecskei gázforrást 1992-ben fedezték fel, miután a helyi lakosok sorra mentek az orvoshoz, fejfájásra panaszkodva. Kiderült, hogy a tünetet a szén-dioxid magasabb koncentrációja okozza. A hátránynak hitt természeti kincsből aztán Marx György, az ELTE azóta elhunyt fizikaprofesszora kovácsolt előnyt, amikor felvetette: a gázzal gyógyítani is lehet. A jelenség igen ritka, Erdélyben, Ausztriában és az olaszországi Nápoly mellett van hasonló gázfürdő, ám azok koncentrációja alacsonyabb a magyarországinál.

Hazánkban jelenleg évente hétezer amputációt végeznek érrendszeri problémák miatt, ami százezer lakosra vetítve háromszorosa a nyugat-európai műtétek számának. Becslések szerint az országban 800 ezer artériás érbeteg él, minden második érintett állapota súlyos. n keret

A kezelések orvos és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet felügyelete mellett történnek. Egy kúra 15 kezelésből áll. Első alkalommal a betegek negyed óráig ülnek a gázban, a továbbiakban naponta egyszer 25 percig. A gázfürdő szintjét az elalvó gyertya lángja illetve az oxigénnel telített léggömb jelzi. A „fürdőzés” viszont nem fürdőruhában, hanem kényelmes – lehetőleg pamutból készült – szabadidő viseletben, jól rögzíthető cipőben, szandálban zajlik. A kúrát nem javasolják lázas, szívritmuszavarban szenvedő vagy gyulladásos betegeknek, de nem vehetik igénybe az asztmás nehézlégzésben szenvedők, a rosszindulatú daganatos betegek, valamint az állapotos nők sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában