Ország-világ

2008.02.18. 17:49

Tovább dagad a német adócsalási botrány

Naponta húsz-huszonöt prominens személynél terveznek razziát a német ügyészségi nyomozók

vg

Naponta húsz-huszonöt prominens személynél terveznek razziát a német ügyészségi nyomozók, hogy felderítsék a múlt héten kirobbant tömeges adócsalási botrányt, amely a hét végén Klaus Zumwinkel Deutsche Post-vezér lemondásához és őrizetbe vételéhez vezetett.

A hatóságok által egy informátortól ötmillió euróért megvásárolt adatok szerint 3,4 milliárd eurónyi Liechtensteinbe menekített jövedelemről van szó, emiatt az elmúlt évek során 3-400 milliónyi adóbevételtől esett el a német kincstár.

Az ügy egyre komolyabb politikai viharokat kavar. Több parlamenti képviselő törvénytelennek tartja, hogy a botrányt kirobbantó adatokat a szövetségi hírszerző szolgálat szerezte meg, holott annak feladatai között nem szerepel az adócsalások felderítése. Berlinben ugyanakkor „jó befektetésnek” nevezik az ötmilliós díjat, amelynek jogszerűségéről még a héten tanácskozik a Bundestag.

Szociáldemokrata vezetők eközben a törvények szigorítását követelik, rámutatva: jövő januártól mindenfajta tőkejövedelemre forrásadót vet ki a német kormány, és emiatt az eddiginél is több tőkemenekítési ügyre kell felkészülni. Adószakértők szerint máris tapasztalható az ügyfelek érdeklődésének növekedése a liechtensteini, svájci és egyéb „adóoptimalizálási” lehetőségek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában