Ország-világ

2008.03.17. 11:31

44 százalékos a szállodai kihasználtság

Az év első két hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 44 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 14 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Elsősorban a fővárosi és a Balaton melletti szállodáknak köszönhetően összességében 6 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

BAMA

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 16 200 forint volt az időszak során, írja a KSH. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (32 100 forint) volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11 900–15 900 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8900–10 200 forintos szobaárat érvényesítettek. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 7100 forintot tett ki. A legmagasabb összeget (16 900 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (3200 forint) számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel összességében 14 százalékkal nőtt. A tárgyidőszakban 10 százalék fölötti emelkedésről a fővárosban, illetve a Balaton partján működő szállodák számoltak be. Az ország más területein a négy- és ötcsillagos szállodák szobaárbevétele 6–8 százalékkal emelkedett, miközben a háromcsillagosoké némileg csökkent. 2008 január–februárjában a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mértet. A fővárosi és a balatoni szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi négy- és ötcsillagos szállodában valamennyire nőtt, a háromcsillagosokban pedig csökkent a vendégéjszakák száma.

A budapesti ötcsillagos szállodák szobakihasználtsága 53 százalékos volt. A nyugat-magyarországi háromcsillagos és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodáktól eltekintve valamennyi egyéb kategóriában 40–49 százalék közötti volt a szobakihasználtság. Februárban lényegesen nagyobb volt a foglaltság, mint januárban. Februárban a budapesti öt-, a balatoni három-, illetve a kelet-magyarországi háromcsillagos szállodák 55–57 százalékos szobafoglaltságot értek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában