Ország-világ

2008.03.28. 09:38

A Honvédség nem értékesít lőszert

A Magyar Honvédség lőszert egyáltalán nem értékesít, az érvényben lévő jogszabályok szerint a feleslegessé vált, lejárt szavatosságú lőszereket megsemmisítteti - hangsúlyozza a Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

BAMA

A szaktárca ezt annak kapcsán közölte, hogy Magyarországot is megemlítették a The New York Times egyik csütörtöki cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekre világít rá. A Honvédelmi Minisztérium soha, semmilyen jogviszonyban nem állt azzal a Miami Beach-i székhellyel működő AEY Inc. elnevezésű amerikai céggel, amelyről a The New York Times cikkében azt állította, hogy kínai gyártmányú lőszerek szállításával élt vissza. Korábban a Magyar Honvédség - NATO adományként - géppisztoly- és gépfegyver lőszereket biztosított az Afgán Nemzeti Hadsereg és rendőrség részére. Az adományként felajánlott felszereléseket a NATO előzetesen bevizsgálta, és a szövetség gondoskodott azok helyszínre szállításáról és szétosztásáról. A szállítások lebonyolítására katonai keretek között került sor, külső szereplők, vagy cégek bevonása nélkül - áll a minisztérium közleményében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ügy kapcsán csütörtökön tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől. Ha szükséges, a miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Kabinettől kapott tájékoztatást követően azonnal vizsgálatot rendel el - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel. A szóvivő hangsúlyozta: Magyarország mindig mindenben betartja a hatályos itthoni és nemzetközi jogszabályokat.

A tekintélyes amerikai napilap leleplező cikkében, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekről ír, Magyarország neve is felbukkan, de az nem szerepel benne, hogy magyaroknak része volna ezekben a visszaélésekben. Az írás szerint e töltények nagy része "a volt kommunista tömb" raktári készleteiből származik. Itt említi a NYT cikke Magyarországot Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia társaságában. Jelentős részben olyan töltényekről van szó, amelyeket NATO-szakértők elavultnak, megbízhatatlannak minősítettek, és megsemmisítésre ítéltek - írta a lap saját vizsgálódásai, illetve amerikai és afgán illetékesekkel készített interjúi alapján.

Ráadásul az AEY Inc. által Afganisztánba szállított géppisztoly-  és gépfegyverlőszerek tízmilliói 1966-os kínai gyártmányok, s ezek  beszerzése nagy valószínűséggel sértette az amerikai törvényeket -  olvasható a cikkben. Az amerikai hadsereg törölte ezen a héten az AEY Inc. céget hadianyag-ellátó partnereinek sorából, arra hivatkozva, hogy a cég elnöke, Efraim Diveroli félrevezette a hadsereget, amikor azt állította a kínai töltényekről, hogy Magyarországról származnak - írta a New York-i lap.

A Magyar Nemzet pénteki számában arról írt, hogy ha igazak a The New York Times állításai, akkor a társaságnak csak azok adhatták el magyar raktárakból a lőszereket, akik előzőleg megsemmisítésre vették át a honvédség készleteit. Ezzel a tevékenységgel a lap információi szerint az elmúlt évben csak a Trend-Fix és a Nyír-Uncia Kft. foglalkozott. Az utóbbi társaság Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönre ítélt volt üzlettársa, Kabai Károly családi vállalkozása - írta a Magyar Nemzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában