Ország-világ

2008.03.18. 09:17

A legutolsó esély?

Ha a Fenyő-gyilkosság kapcsán most elvégzendő DNS-vizsgálat is zsákutcának bizonyul, az egyben azt is jelenti, hogy az egy évtizeddel ezelőtti utcai „kivégzés” megrendelője egyszer és mindenkorra fellélegezhet.

Stanga István

A remény hal meg utoljára – vélhetik a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, akiknek most újra alkalmuk nyílhat közelebb kerülni a Fenyő-gyilkosság megfejtéséhez, már amennyiben ismét elvégezhetik az albán származású, ám szerb állampolgárságú Sefedini Gzim DNS-mintájának vizsgálatát. Ezt ugyan 2007-ben egyszer már megtehették (akkor a  hemogenetikus nem talált azonosságot az emberölés helyszínén rögzítettekkel ), ám most egy olyan mintával dolgozhatnak, amely bizonyíthatóan Fenyő János lehetséges gyilkosától származik. Az egy pillanatig sem kérdéses, hogy ezúttal tényleg az utolsó esélyről van szó, hiszen, ha ez a vizsgálat sem hoz eredményt, végképp megfeneklik az immár tíz esztendeje tartó, s legutóbb idén április 25-ig meghosszabbított nyomozás, azaz sohasem tudjuk meg, hogy ki is állt az egykori VICO-birodalom fejének kivégzése mögött.

Nos, nem véletlenül használtam a „kivégzés” kifejezést, hiszen azok az események, amelyek 1998. február 11-én kora este játszódtak le egy Margit úti közlekedési lámpánál, leginkább egy hidegvérrel elkövetett hóhérmunkára hajaztak. Mint bizonyára emlékeznek rá, a Mercedesével a lámpánál megálló Fenyőt egy hangtompítós géppisztollyal lőtte agyon a máig ismeretlen tettes, aki a gyilkosság után a fegyverét egy kocsi alá hajította, majd gyalogos menekülése közben egy kapualjban megszabadult a kabátjától és a sapkájától is. (Megjegyzem, éppen ez utóbbi ruhadarabok révén nyílt lehetőség arra – a talált hajszálakból nyert, azonosításra alkalmas DNS-minta okán –, hogy esetlegesen tisztázni lehessen az elkövető személyét.) És bár az „albán szál” már a kezdet kezdetén felvetődött, a tetteshez az elmúlt évtized során nem igazán sikerült közelebb kerülni, jóllehet csakis rajta keresztül lehetne eljutni a felbujtóhoz, azaz ahhoz a valakihez, akinek Fenyő az útjában állt. (Igaz, ez is csak egy lehetőség lenne, mert a megbízóhoz a legritkább esetben vezet közvetlen szál.)

A történetnek ugyanis messze nem az a legizgalmasabb része, ki is húzta meg annak idején a ravaszt, hanem, hogy ki adta ki az erre vonatkozó parancsot. Ismerve Fenyő habitusát, üzleti módszereit, erre sokaknak lehetett okuk, ám nagyon valószínű, hogy a számos ellenség közül nem elsősorban a „kispályás versenyzők” jönnek szóba. Amiként az is teljesen nyilvánvaló – és ezt az üggyel sokáig foglalkozó, jól ismert nyomozó, Kovács Lajos is többször elmondta –, hogy a leszámolás hátterében egy egyszerű üzleti viszály, egyfajta haragos viszony áll. Aki figyelmesen nyomon követte az eseményeket, jól tudja, hogy az idők során e körben több név is felvetődött – közöttük a leghangsúlyosabban egy országosan ismert üzletemberé –, ám bizonyítani semmit sem sikerült. Mint mondtam, a mostani DNS-vizsgálat valóban a legutolsó esély. Ha ez is elúszik, az azt jelenti, hogy emúlt két évtized egyik legnagyobb horderejű bérgyilkosságának megrendelője egyszer s mindenkorra fellélegezhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában