Ország-világ

2008.03.29. 10:06

A másik taknya

Komolyan azt hiszi valaki, hogy Kende Péter ordenáré stílusától mindjárt szalonképesebbé válik egy tahó Fábry-poén (vagy megfordítva)? És hogy Ungváry fasisztázása vagy Landeszmann lekezelő hülyesége igazolhatja Bayer Zsolt zsidózását?

Stanga István

Ha már egyszer feltettem a kérdést, vajon miért is nem mond semmit Bayer Zsolt Magyar Hírlapban közölt, jókora felzúdulást kiváltó publicisztikája kapcsán a lap tulajdonosa, Széles Gábor, úgy gondolom, arról is írnom illik, amikor megszólal. Márpedig Széles megszólalt. Tette ezt egy nyílt levél segítségével, amelyben részben elhatárolódik a kérdéses cikk egy-két gondolatától, részben pedig megvédi a szerzőt. Egyfelől ugyanis annak a véleményének ad hangot, hogy „...semmiféle szélsőséget, antiszemitizmust, zsidóellenességet, megbélyegzőnek szánt fasisztázást, nyilasozást nem tekinthetünk sem megmagyarázhatónak, sem elfogadhatónak”, másfelől viszont úgy gondolja, hogy „boszorkányüldözést és hajtóvadászatot nem lehet folytatni egyetlen szerző ellen sem”..., még akkor se, ha – mint megfogalmazza – Bayer „a szóban forgó írásában túl erősen, netán félreérthetően – akár sértőn is – fogalmazott.”

Nos, úgy gondolom, eddig a pontig nagyjából-egészéből egyet lehet érteni a Széles által elmondottakkal. Nekem bajom inkább azzal van, amikor Ungváry Rudolfnak a Népszabadságban közölt, illetve az ATV-ben elhangzott nyilatkozatara utal („...ezekben a megnyilatkozásaiban nem kevesebbet állított, mint hogy a Fidesz eljövendő választási győzelme esetén Magyarországra visszatér a diktatúra, illetve azt, hogy Magyarországon több mint hárommillió nyilas házmester él, akiknek elődei még a Dunába lőtték a zsidókat”), vagy amikor Landeszmann rabbi másfél évtizeddel ezelőtti, elhíresült kijelentését emlegeti („Ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack”). Hiszen mi a jó fenét lehet igazolni ezek a szerencsétlen mondatokkal...? Legfeljebb azt, hogy Ungváry Rudolf igen súlyos fóbiáktól szenved, vagy hogy Landeszmann György időnként ökörségeket beszélt. És akkor mi van? Mennyivel lesz jobb nekünk, ha tudjuk, hogy az egyik és a másik táborban is ott ordítanak azok a gyűlölködők, azok a megszállottak, azok az állandóan „túlteljesítők”, akik éppen a túloldalon lévő hasonmásaikra való mutogatással próbálják meg igazolni a saját létüket?

Vagy tényleg elhiszi valaki, hogy mondjuk Kende Péter ordenáré stílusától mindjárt szalonképesebbé válik egy tahó Fábry-poén? És hogy egyes pártközeli napilapok és televíziós csatornák tendenciózus (hazug?) cikkeit, műsorait meg lehet magyarázni azzal, hogy na, de a másik újságnál, tévénél is pontosan ezt csinálják? Aligha. Amiként Bayer zsidózását sem teszi elfogadhatvá Ungváry fasisztázása, netán Landszemann sértő, lekezelő hülyesége (vagy éppen megfordítva)... És bár tényleg nem kell hozzá nagy ész, mégis messze vagyunk annak felismerésétől, hogy ezzel az álságos önfelmentő/önigazoló magatartással az ég világon sehova sem jutunk. Azaz csak oda, ahol jelenleg is tartunk. Hogy tudniilik egyre többen fújják az orrukat a medencénk vizébe. Igaz, mindenkit csak a másik taknya zavar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában