Ország-világ

2008.03.18. 15:07

A rendőrség több eljárást is kezdeményez Budaházy György ellen

A rendőrség gyülekezési jog megsértése miatt indított eljárást Budaházy György ellen, emellett kezdeményezte ellene az eljárást alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt, illetve kártérítést kérnek tőle a rendőri eszközben okozott kárért is - jelentette be Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

A rendőrség kártérítési eljárást kezdeményez a Magyar Önvédelmi Mozgalom Blaha Lujza téri rendezvényének szervezői és Budaházy György ellen, a rendőri eszközben okozott mintegy nyolcmillió forintos kárért. A főkapitány emlékeztetett rá: a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében a szervező egyetemlegesen felel az általa szervezett demonstráción okozott kárért, függetlenül attól, hogy nem lehet megmondani, ki okozta a kárt. Március 15-én több száz rendbontó randalírozott Budapesten, a Józsefvárosban.

A főként fiatalokból álló tömeg a Blaha Lujza térről indult, ahol a Nemzeti Önvédelmi Mozgalom és több radikális szervezett tartott bejelentett rendezvényt. Budaházy György felszólítására megindultak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ünnepi gálaműsort tartottak a nemzeti ünnep alkalmából. Az arcukat sállal eltakaró, csuklyás kabátot viselő fiatalok többször összecsaptak a rendőrökkel, majd a rendőrség néhány óra alatt feloszlatta a tömeget. Összesen kilenc rendőr és nyolc civil sérült meg.

Papp Károly dandártábornok, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka a március 15-ei budapesti zavargásokkal összefüggésben három, egyelőre ismeretlen ember ellen tett feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt a rendőri oszlatásnál készült felvételek alapján. Eközben Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendfőrfőkapitány bejelentette, hogy minden egyes, a rendőri felvételeken látható és március 15-én jogsértést elkövető személy azonosításában segítő állampolgárnak félmillió forintot ajánlott fel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság 12 fős nyomozócsoportot hozott létre a további jogsértők kilétének megállapítsa érdekében.

Március 14-én és 15-én 1257 rendezvényt biztosított országszerte a rendőrség, ebben 7500 rendőr és 4000 polgárőr vett részt. Budapesten március 15-én háromezer rendőr 94 rendezvényt biztosított, ebből kettőnél - a Március 15. téri megemlékezésnél és a Blaha Lujza téri rendezvénynél - történt jogsértés, a többi rendezvény békésen lezajlott. A biztosítás költsége körülbelül 60 millió forint volt. A BRFK március 15-én a megyei egységek és a Készenléti Rendőrség  segítségével biztosította, hogy akik méltóságteljesen, békésen  szerettek volna ünnepelni, ezt megtehessék. Este néhány száz fős csoport zavarta meg a rendet, velük szemben a rendőrség gyorsan,  hatékonyan, törvényesen, a fokozatosság elvét betartva, szakszerűen  lépett fel - mondta Tóth Gábor budapesti sajtótájékoztatóján.

A főkapitány elmondta azt is, hogy a József körúton azonosító nélkül nyilatkozó rendőr ellen soron kívüli fegyelmi eljárást kezdeményezett, mert a rendőrnek a nyakában kellett volna viselnie a rendőrjelvényét. A buszban pihenő, alvó rendőrök ügyében megtartott vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy a négy rendőr szombaton 15 és 16 óra között, két biztosítás - a Március 15-i téri ünnepség és a Fidesz rendezvénye között - a parancsnokuk által elrendelt pihenőidejét töltötte. A vizsgálat megállapította, hogy sem ők, sem a Hír TV munkatársait igazoltató rendőrök nem tudtak volna intézkedni a főpolgármester által elhelyezett koszorút felrúgó személlyel szemben, mert az korábban történt. A főpolgármester által  elhelyezett koszorút felrúgó férfit egyébként igazoltatták, és vele  szemben szabálysértési eljárás indult.

A rendőrség kedden azt is bejelentette, hogy kedd éjféltől a Kossuth téri kordont elbontják, további biztosítási intézkedésre a kockázatok elemzése alapján kerül sor. A rendőrség a március 15-i ünnepségek előtt kordonozta körbe a Kossuth teret fokozott biztonsági kockázatra hivatkozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában