Ország-világ

2008.03.19. 17:20

A szerb nagykövetség csalódott Koszovó elismerése miatt

Mély csalódását fejezte ki Szerbia budapesti nagykövetsége a magyar kormány Koszovó függetlenségét elismerő döntése miatt, ami a szerb fél szerint kedvezőtlenül fog hatni a két ország közötti kapcsolatokra - tájékoztatta a nagykövetség szerdán az MTI-t.

BAMA

Szerbia budapesti nagykövetsége mély csalódását fejezi ki a Magyar Köztársaság Kormányának azon döntése miatt, hogy elismerte "Koszovó és Metóhia függetlenségét" - szerepel a közleményben. A szerbek Metóhiának hívják a most függetlenné vált tartomány dél-nyugati részét. A külképviselet kiemelte: a magyar kormány határozata kedvezőtlenül fog kihatni a két ország közötti kapcsolatokra és együttműködésre. A nagykövetség szerint Koszovó és Metóhia függetlenségének kikiáltása a nemzetközi jog, valamint Szerbia szuverenitásának és területi integritásának a legdurvább megsértése, ami az egész régió biztonságát fenyegeti.

A nagykövetség különösen csalódott amiatt, hogy Magyarország, mint szomszédos ország, "amelynek több megértéssel kellene viszonyulnia Koszovó összetett problémájához, e döntéssel csatlakozott azon országok csoportjához, amelyek igyekeznek legitimitást adni a nem legális Koszovó államnak". A kommüniké szerint a magyar kormány határozata súlyos megszegését jelenti az ENSZ Alapokmányának, az ENSZ Biztonsági Tanácsa Koszovó jogállását rendező határozatának és a Helsinki Záróokmánynak. A nagykövetség úgy látja, indokolt lenne, ha a magyar kormány felülvizsgálná döntését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában