Ország-világ

2008.03.21. 14:01

A tiltakozás ellenére elfogadták a görög nyugdíjreformot

Befejezték hetek óta tartó sztrájkjukat a görög munkavállalók, miután a parlament - tiltakozásuk ellenére - elfogadta a kormány által beterjesztett nyugdíjreformot.

BAMA

Az állami áramszolgáltató vállalat dolgozói és a köztisztasági alkalmazottak péntekre virradóra közölték, hogy felfüggesztik 16 napja tartó tiltakozó megmozdulásukat. A villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezete ugyanakkor bejelentette, hogy hazai és európai fórumokon is tovább harcol az elfogadott törvény végrehajtása ellen. Athénban megkezdték az utcákon heverő, több mint 100 ezer tonna szemét összegyűjtését, de a bíróságok egyelőre zárva maradtak az ügyvédek egyhetes sztrájkjának zárónapján, és a jegybank alkalmazottai is 24 órás munkabeszüntetést tartanak.

A vitatott nyugdíjtörvényt a konzervatív kormánytöbbség és egy független képviselő támogatásával, 151 szavazattal fogadta el csütörtök éjjel a 300 fős görög parlament. A törvényhozás többi tagja tartózkodott, köztük az ellenzék vezető ereje, a szocialisták is, akik az ülés előtt megpróbálták összegyűjteni 180 képviselő támogatását, hogy a parlament írjon ki népszavazást a nyugdíjrefomról. Az átalakítás keretében többek között a jelenlegi 133-ról 13-ra csökkentik a nyugdíjpénztárak számát, munkára ösztönzik azokat, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, egyszersmind szigorítják a kedvezményes nyugdíjba vonulás feltételeit. A reform elemei nem egyszerre, hanem fokozatosan lépnek hatályba. A szakszervezetek december óta három, az egész országot megbénító általános sztrájkkal és százezreket mozgósító tömegtüntetésekkel tiltakoztak a nyugdíjrendszer átalakítása ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában