Ország-világ

2008.03.27. 16:36

Állami pénzből ne támogassanak magángyűjteményt

Nyílt levélben tiltakozik a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata az ellen, hogy a kulturális minisztérium évi több tízmillió forintot juttat a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak

BAMA

Nyílt levélben tiltakozik a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyar Tagozata az ellen, hogy a kulturális minisztérium évi több tízmillió forintot juttat a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak a Kortárs Művészeti Gyűjtemény létrehozására. Szerintük a szaktárcának a közgyűjteményeket, nem pedig egy magángyűjteményt kellene támogatnia.

Különösen elképesztőnek tartjuk, hogy az OKM 50 millió forinttal támogat egy magánalapítványi gyűjteményt, miközben évente mindössze 27 millió forintot fordít az összes hazai közgyűjtemény kortárs művészeti vásárlására” - olvasható a nyílt levélben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az állam a művészetet és műgyűjtést közvetett úton, több csatornán is támogathatja, adókedvezmény, járulék, illeték-elengedés, amortizáció formájában, anyagilag is hozzájárulhat cégek és magánemberek műtárgyvásárlásaihoz, ha azok közgyűjtemény részére adományozzák az alkotásokat, de közpénzt magánértékek felhalmozásához nem adhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában