Ország-világ

2008.03.19. 13:24

Az önkormányzati szövetségek érdekegyeztetését kezdeményezi Szűcs Lajos

A hét országos önkormányzati szövetség közötti egyeztetést szorgalmazta a hatékonyabb érdekérvényesítés, és e szervezetek munkájának összehangolására a Pest megyei Önkormányzat elnöke szerdán, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége megyei rendezvényén.

BAMA

Szűcs Lajos, aki egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Társelnöke, elmondta, hogy az együttműködésre, politikai hovatartozástól függetlenül, azért van szükség, mert a  kormány megszorító politikája mindinkább nehéz helyzetbe hozza a településeket. Jellemző példa, hogy a központi források elosztásánál az idén a 2003-as szint érvényesül, miközben a kormány nem tekinti partnernek az önkormányzatokat és egyre több feladattal terheli meg őket - tette hozzá.

A sokasodó feladatokat jól érzékelteti, hogy egy település jegyzőjének átlag 1500 féle hatáskörrel kell megbirkóznia. A szűkülő anyagi lehetőségek miatt az önkormányzatok egyre inkább eladósodnak és ebből a csapdából újabb és újabb hitelek felvételével, vagy kötvények kibocsátásával próbálnak meg kiszabadulni. Eközben a fejlesztésekre, a működtetésre, az életminőség javítására alig marad pénz - fejtette ki az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában