Ország-világ

2008.03.25. 14:46

Az Új Generáció minél hamarabb előrehozott tisztújítást szeretne

Az SZDSZ Új Generáció választmánya - ami a szervezet parlamentjének felel meg - olyan határozatot hozott, amely szerint minél hamarabb teljes tisztújítást szeretnének a pártban - közölte Léderer András, az Új Generáció elnöke az MTI-vel kedden.

BAMA

A fiatal politikus elmondta, hogy határozatukat mind a párt ügyvivői testületéhez, mind az országos tanács elnökéhez eljuttatták, néhány, a küldöttgyűlést megelőző lépéssel kapcsolatos ajánlással együtt. Az Új Generáció szeretné, ha a választást megelőzően lefolytatnák a folyamatban lévő tagsági viszonyokkal kapcsolatos etikai vizsgálatokat, különös tekintettel a Baranya megyei beléptetésekre és kizárásokra. Léderer András hozzátette: szeretnék, ha a központ a tagdíjak alapján ellenőrizné a küldöttek jogosultságát, és meghatároznák, hogy melyik csoport hány embert delegálhat. Egyúttal azt is ajánlják, hogy a küldöttgyűlések alkalmazzák a választási törvény oda vágó passzusait.
"Bár álláspontom szerint már korábban meg kellett volna tenni, de örülök neki, hogy Kóka János rendkívüli küldöttgyűlés ősszehívását javasolja" - reagált az MTI kérdésére Léderer András a pártelnök keddi bejelentése kapcsán. A politikus elmondta, hogy mind a Jüttner-jelentés, mind az azóta napvilágot látott polémiák, mint például a gulácsi polgármester esete, azt jelzik, hogy mind az elnök, mind az ügyvivői testület, mind az országos tanács megválasztását befolyásolhatták a csalások. "Egyetértek Kóka Jánossal, hogy tiszta vizet kell önteni a pohárba" - tette hozzá.

Vass Albert gulácsi polgármester esetét - akinek aláírása szerepelt ugyan a párt elnökválasztási jegyzőkönyvében, de valójában nem jelent meg a tavalyi küldöttgyűlésen, és nyilatkozata szerint nem is tudott arról, hogy az SZDSZ-ben párttagként nyilvántartják - Léderer András úgy kommentálta: az, hogy egy magyar állampolgárnak tizennégy éve nincs párttagszerű viszonya, és mégis aktív tagként tüntetik fel, súlyos adminisztratív hibára utal. Megjegyezte: ez csak megerősíti abban a meggyőződésében, hogy a tisztújítást megelőzően új küldötteket kell választani, és sokkal szigorúbban kell venni az ellenőrzést. A politikus kitért Zagyvai Márton esetére is, aki a Népszabadság cikkének nyomán elismerte, hogy a küldöttgyűlésen annak ellenére tartott fel egy szavazásra jogosító lapot, hogy ő maga nem volt küldött. Léderer András közölte, hogy Zagyvai Márton nem vett részt a tisztújításban, de az alapszabályról szóló szavazáson illetéktelenül emelte fel a lapot. Az Új Generáció elnöke szerint ez súlyos hiba és szabálytalanság, de Zagyvai Márton példás módon levonta az egyedül levonható tanulságot, és lemondott a pártban viselt tisztségeiről.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában