Ország-világ

2008.03.24. 18:00

Békésen ünnepeltek a keresztények

A római katolikus egyházfő békét kívánt a világ népeinek, külön sürgette a megegyezést a Tibetben kialakult véres összecsapásokban. Az al-Kaida húsvéti üzenetében viszont támadásokra szólította fel híveit.

Europress-összeállítás

„Krisztus feltámadott, Alleluja” – üzente anyanyelvükön a magyar hívőknek  XVI. Benedek. A római katolikus egyházfő a húsvéti üzenetében a béke és a közjó megőrzéséért szólalt fel, a Közel-Keletet, Irakot, Afrika egyes vidékeit és Tibetet emelte ki külön a világ térségei közül.

A pápa vasárnapi ünnepi misét celebrált a vatikáni Szent Péter székesegyház előtt zuhogó esőben. A pápát is meglepte a húsvéti rossz idő. Köszönetet mondott azoknak, akik a három napig zuhogó esőben hallgatták szavait és a sötét felhőkre tekintve azt mondta: ezek mögött is ott a fény. Az eseményre tízezrek gyűltek egybe, köztük magyar zarándokok is.

„A feltámadás igazságának fényében nincs reménytelen helyzet egyetlen ember, nép vagy közösség számára sem. Ha bízunk abban, hogy Istennek terve van velünk, akkor nem illúzió számunkra a húsvét öröme, hanem a boldogság kiapadhatatlan forrása” – mondta Erdő Péter húsvét vasárnapi szentmiséjén Esztergomban.

Az al-Kaida is üzent húsvétra

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője izraeli és amerikai érdekeltségek elleni csapásmérésére buzdította hívet egy interneten megjelent hangüzenetben. A világhálóra húsvéthétfőn felkerült szavaival a nemzetközi terrorszervezet második számú embere a gázai övezetet ért izraeli támadás miatt kérte a muzulmánokat a visszavágásra. "A mai nap a ti napotok. Csapjatok le a zsidók és az amerikaiak érdekeltségeire, és mindazokéra is, akik részt vesznek a muzulmánok ellen agresszióban" - hallható az üzeneten.

„Ne féljetek, higgyetek Istenben” – idézte Jézus szavait Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a debreceni Református Nagytemplomban. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerint 2008 húsvétjának az üzenete: ne féljetek, én élek, ti is élni fogtok.

„A hit nem privatizálható, a hit, Jézus Krisztus ügye közügy”– mondta Ittzés János, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke ünnepi prédikációjában húsvét vasárnap Győrött, az Evangélikus Öregtemplomban. Ittzés János szentbeszédében hangoztatta: Krisztus valóban feltámadt mindannyiunkért, az egész világ megváltásáért.
Katolikus és protestáns hívők ezrei ünnepelték Krisztus feltámadását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában, amelyet azon a helyen emeltek, ahol a keresztény hit szerint keresztre feszítették és eltemették Jézust, s ahol feltámadott. Michel Szabbah jeruzsálemi pátriárkája vezette a szertartást. Az orosz ortodox egyház feje, II. Alekszij pátriárka, akinek egyháza majd csak április 27-én (a Julianus-naptár szerint) ünnepli a húsvétot, üzenetet intézett XVI. Benedekhez, egészséget boldogságot és Isten segítségét kívánva neki.

A világhálóra húsvéthétfőn felkerült szavaival a nemzetközi terrorszervezet második számú embere a gázai övezetet ért izraeli támadás miatt kérte a muzulmánokat a visszavágásra. "A mai nap a ti napotok. Csapjatok le a zsidók és az amerikaiak érdekeltségeire, és mindazokéra is, akik részt vesznek a muzulmánok ellen agresszióban" - hallható az üzeneten. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában