Ország-világ

2008.03.18. 13:12

Beszámoló a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről

Magyarországon számos pozitív jelenség, folyamat tapasztalható a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetében, ugyanakkor elengedhetetlen a kisebbségi támogatási rendszerek és a jogszabályi keretek továbbfejlesztése - mondta Csizmár Gábor államtitkár a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló kétéves beszámoló általános vitájának kezdetén kedden az Országgyűlésben.

BAMA

"Kiemelkedő esemény volt a kisebbségi önkormányzati választásoknak az új joganyag szerinti lebonyolítása 2006 októberében. A választást követően 2045 kisebbségi önkormányzat alakult, azaz nem csökkent, hanem közel 13 százalékkal nőtt az önkormányzatok száma" - mondta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára a 2005-2007 közötti időszak kisebbségi szempontból fontos eseményeit ismertetve. Csizmár Gábor expozéjában kiemelte: a 2006-os költségvetésben beépült az országos kisebbségi önkormányzatok támogatásába az intézményi keret, azaz megszűnt az éves pályáztatás rendszere. Az államtitkár szintén új jelenségként említette, hogy a kiegészítő kisebbségi oktatási forma megjelent olyan közösségeknél - a horvátoknál - is, amelyik egyébként rendelkezik országos közoktatási hálózattal.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a roma kisebbségi oktatásban elkészült a romani és beás nyelv oktatásának követelményeit rögzítő munkaanyag. Ugyancsak a romákkal összefüggésben említette Csizmár Gábor, hogy elindult az Útravaló ösztöndíjprogram, illetve az oktatási tárca szervezésében létrejött a roma programalkotási hálózat. A kisebbségeket érintő európai uniós támogatásokról szólva a MeH államtitkára kitért arra, hogy elsősorban a cigányság szociális integrációs és esélyegyenlőségi programjait illetően újabb források lettek elérhetőek, továbbá az odaítélt támogatásoknak már vannak konkrét eredményeik.

Expozéjában Csizmár Gábor hangsúlyozta: Magyarországon az elmúlt években lendületet kapott a "kisebbségi közélet". Megerősödtek a nemzetiségi közösségek, egyre inkább kezükbe vették saját sorsuk irányítását. "A beszámolási időszakra az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebbségvédelmi jogi keretek továbbfejlesztése szükséges" - mondta a MeH államtitkára hozzátéve: az Országgyűlés 2005-ben elfogadta az új törvényi szabályozást, majd miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a kedvezményes mandátumra vonatkozó rendelkezést, a törvényhozás megalkotta a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényt. A 2006-os kisebbségi önkormányzati választás már ez alapján zajlott - tette hozzá Csizmár Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában