Ország-világ

2008.03.13. 11:00

Biciklizni akarok, milyen kerékpárt válasszak?

Olvasónk biciklivel szeretne közlekedni a városban, ahol lakik. Tanácsot kér, hogy milyet válasszon. Mi mindenre kell vigyáznia két keréken a négykerekűek között?

Rados Virág

Hogy a kedves olvasó milyen típusú kerékpárt válasszon, azt elsősorban az határozza meg, milyen célra akarja használni. Ha városi közlekedésre, akkor a kényelmes mellett döntsön. Ezt a Magyar Kerékpársportok Szövetségénél tanácsolták.

A kényelmet egyrészt a párnázott nyereg adja, szemben a versenykerékpárok keskeny és kemény ülőkéjével. Jó, ha a pedál is széles, és a kormány derékmagasság fölött van. A városi közlekedésben ugyanis nem kell száguldozni, mint a versenypályán, ahol a kétkerekű kialakításakor a lehető legkisebb légellenállás a cél.

A városi bicikli robosztusabb, nehezebb. Lehet rajta például bevásárlókosarat szállítani. Ez praktikussá teszi a kétkerekűt. Ára néhány tízezer forint körül van, de némelyik áruházban olcsóbban is kapható.

Kerékpározáskor a biciklistának vigyáznia kell magára és környezetére. Viseljen bukósisakot, amely az életét védheti meg. A fényvisszaverő mellény is szükséges, nappal és sötétben egyaránt. A macskaszem, az első és hátsó lámpa világítson. Némelyik kerékpáron gyerekülés van. Hátsó csomagtartón vagy elöl a vázra ültetve senki ne szállítson gyermeket! Veszélyes.

A kerékpározó legyen tisztában a KRESZ szabályaival! Lakott területen legfeljebb 40 kilométer/órás sebességgel haladhat. Ha van, akkor feltétlenül a bicikliúton vagy -sávon. Ha nincs, az úttest menetirány szerinti jobb oldalán.

A kerékpárt a téli pihenő után ellenőrizni kell. A tulajdonos takarítsa le a járgányt. Ha kell, olajozza meg fogaskerekeit és csapágyait. Gondosan nézze át a fékeket és a kerékbelsőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában