Ország-világ

2008.03.14. 11:48

Bírósági rendbontás - a MÚOSZ kivizsgálást kér

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatására tett indítvány Fővárosi Bíróságon (FB) folyt tárgyalásán történt rendbontás kivizsgálását kéri a Legfelsőbb Bíróságtól a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amely erről szóló közleményét pénteken juttatta el az MTI-nek.

BAMA

A Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének címzett levélben a szervezet azért kéri a szerdai eset felülvizsgálatát, mert - mint írják - az ügyben ellentmondásos információk jutottak el hozzájuk. Az ellentmondás a helyszínen dolgozó újságírók által tapasztaltak és a Fővárosi Bíróság ezzel kapcsolatos tájékoztatása között van - olvasható a közleményben az Országos Cigány Önkormányzat és a Magyar Gárda tagjai közötti dulakodásba fulladt eseménnyel kapcsolatban. "Kollegáink - köztük a MÚOSZ Bűnügyi Tudósítók Szakosztálya tagjainak - helyszíni tapasztalata szerint a tárgyalást megelőzően a Magyar Gárda tagjai részben magukhoz ragadták annak eldöntését, hogy ki lehet a nyilvános tárgyalás résztvevője, és a helyszínen az újságírókat érintve is intézkedtek , míg az FB illetékes fórumai ennek ellentmondó információkat tettek közzé" - ismerteti a szervezet.

Az Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke által jegyzett közlésben a történtek kivizsgálását, és az eredmény nyilvánosságra hozását kérik Lomnici Zoltántól. Szerdán az MTI tudósításai és más sajtóorgánumok beszámolói is azt tartalmazták, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáért indított per tárgyalására csak akkor lehetett bejutni, ha ezt a gárda ajtóban álló tagjai lehetővé tették. A tárgyalásra érkező újságírók közül többen egyáltalán nem jutottak be a terembe. A tárgyalási terembe - az FB szerint - először az újságírókat engedték be, majd a peres feleket, végül a Magyar Gárda tagjait. Az MTI helyszínről tudósító munkatársai ezzel szemben arról számoltak be, hogy egy piros-fehér sálat viselő fiatalember szűrte meg a terembe bejutni szándékozókat.

A tárgyaló előtti, zsúfolásig megtelt előtérben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tárgyalásra bejutni szándékozó képviselői, valamint a Magyar Gárda kinn rekedt tagjai között lökdösődés alakult ki, amely majdnem verekedésig fajult. A rendbontásnak a rendőrség vetett véget. Néhány gárdistát és OCÖ-tagot kivezettek az előtérből, majd mindannyiukat igazoltatták. Később rendőri védelmet adtak a roma politikusoknak, akik a tárgyalóteremhez közeli folyosón várták a bíróság határozatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában