Ország-világ

2008.03.04. 08:27

Budapestre érkezett az albán miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc meghívására kedden Budapesten tárgyal Sali Berisha albán miniszterelnök

(MTI)

Gyurcsány Ferenc meghívására kedden Budapesten tárgyal Sali Berisha albán miniszterelnök; a két kormányfő a kétoldalú kapcsolatok áttekintése mellett az euroatlanti integrációról és a nyugat-balkáni régió stabilitásáról tárgyal. A függetlenségét február 17-én kikiáltott Koszovó ügye minden bizonnyal kiemelt téma lesz.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a találkozó időzítésében fontos szerepet játszik - a kétoldalú kapcsolatok megerősítésének szándéka mellett - az áprilisi NATO-csúcsértekezlet várható döntése a szervezet bővítéséről Albániával; ezt Magyarország támogatja. A két miniszterelnök találkozóján a gazdasági együttműködésről is szó esik; a látogatás keretében sor kerül magyar és albán üzletemberek találkozójára. Sali Berisha magyarországi látogatása kapcsán a múlt héten a távirati irodának adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a két ország „nagyon baráti együttműködését” szeretné tovább erősíteni, illetve albániai beruházásokra bátorítani a magyar befektetőket.

Mint mondta, üdvözölné, ha a Mol magyar olajtársaság is részt venne az Alpetrol albán olajcég 85 százalékának értékesítésére kiírt nemzetközi versenypályázaton. Albánia Koszovó függetlenségének kikiáltása, február 17. másnapján ismerte el Koszovót. A tiranai kormány már korábban jelezte: segíteni fogja az új állam gazdaságát, biztosítva számára Albánia adriai kikötőinek használatát. Göncz Kinga magyar külügyminiszter február 27-én azt mondta, Magyarország a Koszovót elismerő országok között lesz, de a függetlenség elismerésével meg kell várnia azt a pillanatot, amikor ez a vajdasági magyarságot és a magyar-szerb kapcsolatokat a legkevésbé veszélyezteti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában