Ország-világ

2008.03.05. 17:49

Clinton-Obama páros jöhet

A jelöltséghez még kevés, a versenyben maradáshoz viszont épp elég Hillary Clinton győzelme

Farkas Károly

A jelöltséghez még kevés, a versenyben maradáshoz viszont épp elég Hillary Clinton győzelme egy nap alatt három szövetségi államban is. A volt First Lady ezzel megtörte Barack Obama lendületét, a fekete bőrű jelölt elemzők szerint védekezésbe szorult a megtáltosodott szenátorasszonnyal szemben. Obama ugyan győzni tudott Vermont államban, ellenben elvesztette a különösen sok delegáltat állító Texas, Ohio és Rhode Island államokat.

Hillary Clinton így már 1365 jelölőt visz a nyár végi konvencióra, szemben Obama 1451 delegáltjával. Számszerűleg ugyan Obama vezet, ám Clinton minden fronton támadásba ment át vele szemben. A már most Vaslady-nek nevezett szenátorasszony azt a javaslatot is megkockáztatta szerdán, hogy Barack Obama legyen az alelnökjelöltje. Obama eközben igyekezett bagatellizálni vereségét, hangsúlyozva, hogy az államok által delegált küldöttek számát tekintve még mindig vezet. A hátralévő államokban azonban a Clinton bázisát alkotó szavazók vannak többségben.

Közben John McCain arizonai szenátor az említett négy államban aratott újabb győzelmeivel végleg megszerezte a Republikánus Párt elnökjelöltségét Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzóval szemben. McCain már most 1226 delegáltat gyűjtött, így nem kétséges, hogy a republikánus jelölőgyűlésen ő lesz a párt hivatalos jelöltje az elnökségre. Ennek elismeréseképpen tegnap George Bush amerikai elnök is fogadta McCaint a Fehér Házban. Bush a találkozón közölte, hogy hivatalosan is a volt vietnámi veteránt támogatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában