Ország-világ

2008.03.26. 16:53

Csecsemő kapott új szívet

Csúcsteljesítménynek nevezte az egészségügyi miniszter az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív központjában március közepén végzett műtétet. A megoperált kislány állapota stabil.

Árvay N. Tivadar

Annak ellenére, hogy az egészségügy gyakran küzd filléres problémákkal, a hazai orvoscsapatok csúcsteljesítményekre képesek. Ezt igazolja az az eddig példa nélküli műtét is, amelyet a budapesti Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában végeztek néhány nappal ezelőtt.

„Ritkán adatik meg, hogy egy kórház vezetője valamilyen pozitív, és igen fontos eseményről számolhat be – ezekkel a szavakkal üdvözölte a szokatlanul nagyszámú érdeklődőt Dr. Ofner Péter az Országos Kardiológiai Intézet főigazgató főorvosa – Magyarországon először megtörtént egy csecsemő szívátültetése, március 14-én. A transzplantáció sikeres volt, a gyermek jól van.”

A történet egy éve kezdődött, amikor az újszülött csecsemőről bebizonyosodott, hogy szívproblémákkal küzd. A gyermeket több alkalommal szállították kórházba, legutóbb három hónappal ezelőtt. Ekkor derült ki, hogy az állapota annyira súlyos, hogy csak a szívátültetés segíthet rajta. A megfelelő donorszívre azonban nem sok remény volt, és ezzel az orvosok is tisztában voltak.

„A baba állapota az utóbbi hónapokban nagyon leromlott, többször karnyújtásnyira voltunk attól, hogy elveszítsük ezt a csatát – mondta el Dr. Szatmári András, az intézmény szakmai igazgatója, a Gyermekszív Központ vezetője. Csak a kórházban működő műszív program jelenthetett megoldást a kislány megmentésére. Ezzel a lehetőséggel akkor élnek, ha minden remény elveszett, és nincs más megoldás. Az utolsó pillanatban mégis érkezett segítség, egy hasonló korú gyermek szívét kapta meg a kórház, amelyet azonnal beültettek a kislány mellkasába. „Ilyen korú csecsemőnek ennél nagyobb szívet nem is lehet beültetni” – hangsúlyozta Szatmári András.

Ha nincs komplikáció, a szív tudja mi a dolga, és együtt nő a kicsivel, mintha mindig az övé lett volna.

„A szív attól nő, ha vér folyik át rajta – magyarázta Dr. Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos. – A műtéttel azonban nem ér véget a kezelés. A szívátültetésen átesett gyermekek életük végéig gyógyszereket szednek, hogy kivédjük az esetleges kilökődési reakciókat.”
Ugyanakkor elmondható, hogy a transzplantáció utáni felépülést követően teljes életet élhetnek az újszívesek. Az elmúlt két hétben a kislány állapota is teljesen stabilizálódott, minden remény megvan arra, hogy a teljes felépülés után egészségesen hagyja el a kórházat.

Donorhiányban szenved az ország

Az orvosok szerint a donációs kultúra megváltozása elengedhetetlen ahhoz, hogy több ember számára teremtsenek esélyt a túlélésre. Hazánkban évente 4–5 gyermek vár szívátültetésre, és ha súlyossá válik a helyzetük sajnos nem élik túl a 6–7 hónapos várakozási időt. A transzplantációhoz szükséges szervek – szív, vese, máj – felajánlásának a jelenleginél szélesebb körű elfogadottságára lenne szükség. A műszív például csak átmeneti megoldást jelent. A rövid időre beültetett szerkezet (impella) képes helyreállítani a vérkeringést, és ellátni a szervezetet vérrel, de hosszabb távon csak a szívátültetés jelent megoldást. Jelenleg a szívműtétre várakozóknak egyébként 30–40 százaléka kerül műszívre, hogy meg tudják várni a donorszívet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában