Ország-világ

2008.03.02. 14:11

Demszky összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését

Március 10-ére hívta össze Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen egyetlen téma, a költségvetés tárgyalása szerepel, a szocialisták által korábban ennek elfogadási feltételeként megjelölt holding jellegű egészségügyi átszervezés továbbra sincs napirenden - tudta meg az MTI vasárnap városházi forrásokból.

BAMA

A Fővárosi Közgyűlésben február végén az SZDSZ az ellenzékkel együtt napirendre vette, a szocialisták ellenében a költségvetés tárgyalását. A szocialisták emiatt, az összes többi téma tárgyalása, illetve az ebédszünet után már vissza sem tértek az ülésre. A szabad demokraták pedig a költségvetési napirend délutáni tárgyalása előtt frakciószünetet kértek, ami alatt eltávoztak.

A szocialisták több mint egy héttel a közgyűlés előtt már kinyilvánították, hogy csak akkor tárgyalnak a büdzséről február utolsó csütörtökén, ha az egészségügyi átszervezés is napirenden lesz. Szerintük az egészségügyi holdingról zajló nyolchónapos egyeztetés után meghozható a döntés ez ügyben. Ezzel évente több milliárd forintot takaríthatnának meg, a kórházi zrt. által végzett központosított beszerzések révén. A kórházak kft.-ként továbbra is önállóan végeznék gyógyító munkájukat Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes korábbi érvelése szerint. Szolnoki Andrea, az egészségügyi bizottság elnöke a múlt csütörtökön a közgyűlés szünetében tartott SZDSZ-es tájékoztatón a tanácsrendszert visszaidéző centralizáció ellen érvelt. A büdzsé tervezetéről a csütörtöki közgyűlés előtt nem tárgyalt a szakbizottságok többsége, így az e téren legfontosabb pénzügyi bizottság sem. A közgyűlés szünetében a pénzügyi bizottság a költségvetéshez benyújtott mintegy 40 ellenzéki indítvány mindegyikét elutasította. A büdzséről magáról egyébként ekkor sem tárgyalt a testület. A költségvetés tervezetéről ugyancsak szerdán nem kívántak tárgyalni a Fővárosi Önkormányzat Érdekegyeztető Tanácsának tagjai, mivel a szakszervezetek szerint nem kapták meg időben a terjedelmes anyagot. A főpolgármesteri hivatal vezető tisztségviselői vitatták ezt, szerintük időben postázták az anyagot az érdekképviseleteknek. Az MTI megtudta azt is, hogy jövő kedden az MSZP-SZDSZ fővárosi vezető politikusai koalíciós egyeztető értekezleten vitatják meg a kialakult helyzetet, a konfliktus feloldási lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában