Ország-világ

2008.03.12. 12:20

Diszkriminálják a látássérülteket a gyógyszerforgalmazók?

Eljárást indít a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 18 gyógyszerforgalmazó cég ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert megsértették a vakok és gyengénlátók egyenlő bánásmódhoz való jogát - közölte az országos hatáskörű érdekképviseleti szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Ágnes.

BAMA

Egy 2005-ben hozott minisztériumi rendelet alapján a gyógyszerforgalmazó cégeknek az európai uniós szabványnak megfelelően biztosítaniuk kell a betegtájékoztatót a vakok és gyengén látók számára elérhető formában is, tehát Braille-írással, illetve nagyított formában. Az együttműködésre felszólított cégek többsége nem teljesítette a kérést. Mivel ez az akadálymentesítés és az egyenlő bánásmód jogszabályi kötelezettségének elmulasztását jelenti, a VGYKE eljárást kezdeményez a kötelességüket elmulasztott cégek ellen. Fodor Ágnes közölte, azt várják a hatóságtól, hogy állapítsa meg  a jogsértést, továbbá, hogy "állítsa pellengérre" a diszkriminációt alkalmazó cégeket. Elmondta azt is, közösségi oldalt nyitottak a világhálón a  www.gyogyszerlexikon.hu címen, ahol a gyengénlátók elolvashatják a forgalomban lévő gyógyszerek tájékoztatóit.

Adonyi Gábor, a Gyógyszerlexikon projektmenedzsere döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy a gyógyszerforgalmazó cégek közül többen anyagi okokra hivatkozva utasították el a tájékoztatók készítését. Mint mondta, többször tapasztalták, hogy a cégek egyenesen "ocsmány" módon viselkedtek kérésük elutasításakor. A sajtótájékoztatón a probléma érzékeltetésére Braille-írásos tájékoztatót osztottak szét, így próbálva demonstrálni a vakokat és gyengén látókat ért diszkriminációt. Magyarországon ma mintegy 85 ezer látássérült él.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában