Ország-világ

2008.03.28. 15:53

Együtt a kamaszakor viharában

Andrea boldog Jánossal. A férfi frissen vált el, ki van éhezve a női gyengédségre. Vele élő 16 éves kamasz lánya azonban kézzel-lábbal tiltakozik a „pótanya” ellen. Mi a megoldás?

Rados Virág

Andrea igyekszik mindenben a kislány kedvére tenni. Cserébe csak azt kéri, hogy az tartson be egy-két szabályt. E szabályok Andrea szerint az együttélés alapjai. A kislány azonban sorozatosan áthágja őket – így aztán sorozatosak a konfliktusok is. Az asszony el van keseredve. Hogy-hogy a gyerek nem látja be: ő csak jót akar?

„A kamaszokat elsősorban az érzelmeik, és nem a racionális belátás irányítja. Még a legokosabbakat is – mondja Rusz Edit pszichológus. – A fenti helyzetet két fontos körülmény határozza meg. Az egyik az újonnan jött ember, akinek érkezése a gyerekből akár negatív érzelmeket is kiválthat. Hiszen a leányzó úgy érzi, erre nincs szüksége. Az apával élő lányoknál ez gyakori; a válás sokkal jobban megviseli őket, mint a fiúkat.

A másik körülmény maga a serdülőkor a lelki, indulati viharaival, amelyek mindkét fél számára nehezen kontrollálhatók. Ebben a helyzetben meghódítani a kislányt egyenlő a borotvaélen való táncolással.”
Először is a jószándékot nem szabad túllihegni. A gyerek azt úgyis viszautasítja. A „jövevény” nem lehet az anyja, hiszen az már van neki.

De ridegen se kezelje az asszony a gyereket, aki tele van szeretetéhséggel. Továbbá ne akarja megváltoztatni – úgysem fog sikerülni, és a felnőtt csak még nagyobb ellenállásba ütközik. Érdemes viszont olyan közös programot szervezni, ami a leányka kedvére való, vagy olyan témákról beszélgetni vele, amelyek őt is érdeklik. Ha az asszony ruhát vásárol neki, vegyék meg együtt, hadd érezze a serdülő, hogy neki is van beleszólása a saját dolgaiba.

Ezeket sem tanácsos azonban erőltetni. Előfordulhat például, hogy a gyerek rajong egy zenekarért, amiről mindenkivel elcseveg. De amikor az új asszony hozza szóba őket, dacosan hallgat. Ilyenkor legjobb, ha a felnőtt békén hagyja őt.

Hogy nem értékeli az asszony erőfeszítéseit? Ugyan miért tenné? – kérdez vissza a szakember. Hiszen a másik az édesanyja helyét foglalta el. És lehet az bármilyen gonosz vagy nemtörődöm anya, a gyerek eszményíteni fogja őt.

Fontos, hogy az új asszony észben tartsa: akár a végletekig kiszolgálja a leányka igényeit, akár a saját képére akarja őt formálni, csak egyvalamit ér el: a rivalizáció erősödik. Ez még a nem-elvált családokban is így van; két nő mindig vetélytársa is egymásnak.

Tudomásul kell venni az olyan jelenségeket, hogy ha egy serdülőt megkérnek, tegyen rendet a szobájában, akkor biztosan kupit fog csinálni. Egyszerűen így működik. Ellenáll. Ügyesen kell tehát lavíroznia annak, aki jól akar bánni vele. Ezt pedig a felnőtt elsősorban szeretettel és odafigyeléssel, nem pedig ukázokkal és előírásokkal érheti el. A kamasz nem tűri a béklyókat.

„Aki egy kamasszal él egy fedél alatt, és a fentieket figyelmen kívül hagyja, az egy életre elvadíthatja magától a gyereket” – figyelmeztet a pszichológus. Ha viszont szeretné őt megnyerni, szabadon kell kicsit engednie. Hagynia kell dönteni, miközben ő vállalja a segítő háttérember szerepét. Nem szabad konfrontálódnia, nem kell leütnie a leányzó labdáit – aki ezt teszi, az besétál a „mini-partizán” csapdájába. A serdülő ellenáll, aminek viszont a felnőtt áll ellen – kialakul a patthelyzet, amelyet átszínez a gyűlölet. A kamasz csak a szárnyait próbálgatja: eljött az idő, amikor önálló, autonóm lénnyé válik. S bármennyire szenvednek is tőle a felnőttek, mindez igazából az ő számára a legnehezebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában