Ország-világ

2008.03.25. 16:33

Emelték a tétet a vasutasok

Vizer H.

Eredménytelenül zárultak tegnap is a MÁV vezetősége és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) közötti bértárgyalások. „Ma délelőtt összeülünk, számba vesszük az eddig történteket, és azután döntünk a hogyan továbbról” – mondta el kérdésünkre Bárány Balázs Péter, a szakszervezet alelnöke.

A megegyezés esélyét tovább rontja, hogy a VDSZSZ emelte a tétet: már nem 6,9, hanem 8 százalékos béremelést követel arra hivatkozva, hogy a kormány növelte az idei inflációra vonatkozó várakozásait. „Eddig is értetlenül álltunk a szakszervezet követelései előtt, de az inflációkövető béremelést már teljesen irreálisnak tartjuk” – reagált Bárány kijelentésére Sigulinszky Tibor MÁV-szóvivő.

A fizetésemelésen túl a VDSZSZ a munkáltatótól továbbra is követeli a MÁV-Cargo eladásából származó, minden vasúti dolgozót megillető 250 ezer forintos pénzjutalom kifizetését, illetve a 38 vasúti mellékvonal megtartását.

Hétvégétől nyári időszámítás a vonatközlekedésben

Vasárnap hajnali kettő órakor három órára, egy órával előre kell állítani az órákat a nyári időszámítás kezdete miatt. Csupán két pár nemzetközi vonatot érint a változás: a Dacia-, illetve a Belgrád-expressz mindkét járata várhatóan egy órás késéssel közlekedik majd – tudtuk meg Kavalecz Imrétől, a MÁV sajtófőnökétől. Hajnali kettő és három óra között négy belföldi személyvonat közlekedik, így Füzesabonyból Budapestre, Somoskőújfaluról Hatvanba, Dombrádról Herminatanyára, illetve Lajosmizséről Budapestre. Ezeket a vonatokat kicsit megkésve, az óra-átállítás után indítják majd el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában