Ország-világ

2008.03.08. 12:26

Észak-Korea tagadja az atomtámogatást

Az Egyesült Államokkal folytatott legutóbbi tárgyalásain Észak-Korea azt ugyan elismerte, hogy szakembereket küldött szíriai katonai és más létesítményeibe, ám azt a legmesszebbmenőkig visszautasította, hogy köze lenne Szíria nukleáris fejlesztéseihez - mondták el diplomáciai források New Yorkban.

BAMA

Az észak-koreai mérnököket 2000 táján kezdték Szíriába küldeni a katonai területre is kiterjedő kétoldalú együttműködés keretében - közölte Phenjan azokon a megbeszéléseken, amelyeket a nukleáris programjának felszámolását célzó hathatalmi tárgyalások keretében a tavalyi év végétől idén januárig folytatott az amerikai féllel. Észak-Korea ugyanakkor azt állítja, hogy Szíriába küldött szakembereinek többsége polgári létesítményekben dolgozott. Észak-Korea nyersanyagokat is szállított a közel-keleti országnak - tették hozzá a diplomáciai források.

A két Korea, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és Japán által folytatott tárgyalások ritkultak tavaly év vége óta, mivel Phenjan és Washington kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik fél nem teljesíti a korábbi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. Az USA azt állítja, hogy Észak-Korea novemberben nem adta át a teljes leltárt eddigi nukleáris programjáról, valamint a birtokában lévő hadászati jelentőségű dúsított hasadóanyagokról. Phenjan ugyanakkor amiatt elégedetlen, hogy Washington mindmáig nem törölte a kommunista országott a terrorizmust támogató országok listájáról, és atomlétesítményeinek előrehaladott leszerelése ellenére nem szállítja Észak-Koreának a cserébe ígért energetikai és más segélyeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában