Ország-világ

2008.03.13. 15:52

Fegyverarzenált foglalt le a veszprémi rendőrség

Közel húsz fegyvert, géppisztolyt, karabélyt és pisztolyt, s több kilogrammnyi lőszert foglalt le a veszprémi rendőrség házkutatás során három balatonkenesei és egy nemesvámosi lakásban - közölte Horváth Imre ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Veszprémben.

BAMA

Nagyobb részben második világháborús fegyverekről, lőszerekről és gránátokról van szó, ám azok többsége használható lenne ma is - tette hozzá az ezredes. Hangsúlyozta: a megtalált világháborús fegyvereket és lőszereket is azonnal be kell jelenteni  a rendőrségnek. A bűnügyi igazgató rámutatott: a gyanúsítottaknak hobbijuk volt a régi fegyverek gyűjtése, s fémkeresővel kutatták erdőkben - főleg a második világháború dunántúli csatáinak helyszínein - a fegyvereket, lőszereket és gránátokat. A nagy mennyiségű, többségében ma is használható fegyverről, éles lőszerről azonban bejelentést nem tettek - tette hozzá az ezredes.

Horváth Imre rámutatott arra is, hogy a fegyvergyűjtő fiatalembereknek komoly veszélyben volt az életük, testi épségük, sőt a környezetükben élőket is veszélyeztették. Pogány Péter alezredes, a főkapitányság kiemelt főnyomozója a bűnügy részleteiről elmondta: nyolc fiatalembert gyanúsítanak - akik főleg balatonkenesei, valamint veszprémi és nemesvámosi lakosok - fegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűncselekményével. A házkutatások során találtak olyan robbanószereket is, amelyekhez a rendőrök hozzá sem mertek nyúlni, hanem azonnal hívták a tűzszerészeket - mondta a főnyomozó.

Az alezredes szerint a bűnügy gyanúsítottjai - akik szabadlábon védekezhetnek - a régi fegyverek iránti vonzalmukkal magyarázták a háborús fegyverarzenál összegyűjtését. Hozzátette: a karabélyokat, dobtáras géppisztolyokat, pisztolyokat és a sok kilónyi lőszert, valamint néhány betárazott géppuskahevedert, továbbá mágneses harckocsi aknákat és egy páncéltörőt ruhásszekrényekben, ágyneműtartóban, polcokon és szobafalra akasztva tárolták. Egyiküknél lefoglaltak egy katonai tankönyvet is, amelynek a címe: A tűzszerész alegységek felkészüléséhez - tájékoztatott az alezredes.

Pogány Péter rámutatott: a huszonéves fiatalok - akik rendezett családi körülmények közt élnek, néhányuk főiskolás, egyetemista - egymás közt cserélgették is a fegyvereket, sőt az interneten kapcsolatba kerültek más gyűjtőkkel is. Így fennállt annak a veszélye, hogy akik kapcsolatot teremtettek velük, azokat nem feltétlenül a gyűjtőszenvedély vezérelte - hangsúlyozta a főnyomozó. A puskák, géppisztolyok között találtak olyanokat is, amelyeket korábban hatástalanítottak, ám azokat visszaalakították "éles fegyverré" - mutatott rá az alezredes. Megjegyezte: jellemző az is, hogy az éles fegyverek nem szekrényekből, polcokról kerültek elő, hanem azokat eldugták, rejtett helyeken tárolták.

A sajtótájékoztató végén Horváth Imre bűnügyi igazgató arról tájékoztatott, hogy Veszprém megyében tavaly összesen harminc esetben indítottak büntetőeljárást lőfegyverrel és lőszerrel, három alkalommal pedig robbanóanyaggal való visszaélés miatt.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában