Ország-világ

2008.03.28. 16:10

Feljelentés a Gárda--per miatt

A Magyar Gárda pere kapcsán kényszerítés miatt tettek feljelentést civil szervezetek

mti

A Magyar Gárda perének idején a Fővárosi Bíróság épületében történtek miatt  pénteken feljelentést tett, továbbá az eset kivizsgálást kéri a  bíróság vezetőjétől a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány - tudatták a civilszervezetek az MTI-vel.

A Magyar Gárda feloszlatása iránti, ügyészség által kezdeményezett polgári per első, március 12-i tárgyalásának helyszínén jelen lévő ismeretlen tettesek ellen kényszerítés miatt tett feljelentést a három civilszervezet az V. kerületi  rendőrkapitányságon.

A feljelentés szerint a kijelölt tárgyalóterem előterében a "gárdisták több tucat újságíró és emberi jogi aktivista bejutását kényszerrel megakadályozva irányíthatták az eseményeket, noha a  bíróság épületében a rend fenntartása, így a nyilvános tárgyalásra  történő bejutás feltételeinek a biztosítása is a bíróság alkalmazásában álló személyek feladata".

A civilszervezetek szerint a tárgyalóterem ajtaja előtt a Magyar Gárda tagjai összekapaszkodva, kezüket, vállukat, összekulcsolva, a közel merészkedőket kifelé tolva, és vezetőik vezényszavainak engedelmeskedve áthatolhatatlan falként akadályozták meg, hogy a  közönség számos tagja bejusson a tárgyalóterembe. A Magyar Gárda  egyenruháját viselők láthatólag "előre eltervezett forgatókönyv szerint, akarategységben, a nyilvánosság kizárásának szándékával" kényszerítették az érdeklődőket, hogy a tárgyalótermen kívül maradjanak. Ám, amikor megérkezett "Szebb Jövőt!" köszöntéssel a  Jobbik elnöke, Vona Gábor, akit nagy taps fogadott, neki utat biztosítottak a tömegben, és így ő bejutott a tárgyalóba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában