Ország-világ

2008.03.17. 12:20

Fidesz: a kormányzati negyedre volna pénz?

Ha a kormányzati negyedre lett volna 142 milliárd forintja a kormánynak, akkor ezt az összeget most az egészségügyre és az oktatásra fordíthatná - mondta Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője hétfőn.

BAMA

A kormány hónapokon keresztül úgy gondolta, hogy lesz jelen értéken 142 milliárd forintja az elkövetkező években a kormányzati negyedre, most pedig azt mondja, nincs 16-17 milliárd forintja arra, hogy visszaadja az oktatásnak és az egészségügynek, amit korábban elvett - fogalmazott a politikus, aki szerint a 142 milliárd forint 8 évig lenne elegendő a két ágazatból kivont források pótlására. Hozzátette: úgy tűnik, akarat nincs, de pénz van, csak azt a kormány a saját maga luxusára, és nem az emberek érdekeinek megfelelően akarja elkölteni. Szerinte Gyurcsány Ferenc kicsinyes bosszút áll az embereken a népszavazás miatt, holott a kormánynak "nem úri passziója", hanem "kutya kötelessége" a fenntartani az egészségügyet és az oktatást.

Mint mondta, a kormány hétfőn "sebtében", egy országgyűlési határozati javaslattal akarja lezárni a kormányzati negyed ügyét, anélkül, hogy elszámolna az eddig elköltött 10,1 milliárd forinttal. Ezért a Fidesz módosító indítványt nyújt be, amelyben azt javasolja, hogy a kormány 2008. június 30-ig hozza nyilvánosságra, mire költötte ezt az összeget. Hangsúlyozta: 10,1 milliárd forintból 7 milliárd ment a telek megvásárlására, 2,7 milliárdból működtetik a már nem is létező projektigazgatóságot, és mintegy 600 millió forint jutott el megbízási díjként a "Gyurcsány-kör tagjaihoz".

Arra a felvetésre, hogy a kormány éppen azért nem építette meg a negyedet, mert nem volt ennyi pénze, a fideszes politikus azt mondta: nem emlékszik ilyen érvelésre, szerinte a kormány "össze-vissza" indokolta a beruházás leállítását. Szavai szerint a kormány állította hónapokon keresztül, hogy a 142 milliárd rendelkezésre áll, így ennek valahol a költségvetésben - ha is nem egy összegben, de évekre lebontva - benne kell lennie.

Arra a kérdésre, hogy az összeg egy része hitel, illetve a minisztériumi épületek eladásából befolyó pénz lett volna, Cser-Palkovics András azt mondta: a hitelt és a bérleti díjat is meg kellett volna fizetnie a magyar költségvetésnek, ezért arra is rendelkezésre kellett hogy álljon a pénz.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában