Ország-világ

2008.03.02. 15:00

Fidesz: a milliárdok felesleges tanulmányokra

A Fidesz szerint a kormány milliárdokat költött tanulmányokra 2002-2007 között, amelyek egy része pártérdeket szolgál - mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő vasárnap, Budapesten. Budai Bernadett erre az MTI-nek úgy reagált: „egyszerű matematika, nem pedig politikai kérdés, hogy takarékosabb megoldás egy eseti jellegű, szaktudást igénylő feladatot külső szakértőre bízni, mint ugyanarra a célra teljes munkaidőben szakértői stábot alkalmazni”.

BAMA

A kormány összesen „több, mint ötmilliárd forintot költött az elmúlt öt évben tanulmányra, (...) közel 17 millió vizitdíjról  van szó” - mondta Ágh Péter sajtótájékoztatón. Hozzátette: e tanulmányokat áttekintve látható, hogy ezektől "egy fokkal sem javult az ország helyzete". A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tanulmányai között - amelyek éves bontásba rendezett címlistáját kiosztották a sajtó képviselőinek - számos olyan található, amelyek egyértelműen a  kormánypártok érdekeit, és nem az emberek, nem az ország érdekeit szolgálják - közölte. Ezek között említette Ágh Péter - egyebek mellett - azt a  2006-ban készült munkát, amelynek címe: "A magyar sajtó megosztottsága Orbán Viktor 2002-es beszédeinek tükrében". Mint mondta, nem gondolja, hogy az emberek érdekeit szolgálta az, hogy Orbán Viktor 2002-es beszédeit elemezze egy tanulmány. A politikus a kormánypártok érdekeit szolgáló munkák körébe  sorolta azt a 2003-ban készült munkát is, amelynek címe: "A Fidesz MPP 2002. december 1. és 2003. január 15. napja között folytatott kommunikációja a sajtó tükrében" címmel készült. Érdekességként  említette a 2003-ban készült "Centrumban volt-e a Centrum Párt" című tanulmányt, valamint azt a 2005-ös munkát, amely a választások előtt egy évvel az első választókkal foglalkozott.

Budai Bernadett kormányszóvivő erre az MTI-nek elmondta: egy-egy tanulmány elkészítése nem jelent állandó, napi feladatot, ugyanakkor speciális szakértelem szükséges hozzá. Az egyes döntések, intézkedések és az azokat megalapozó tanulmányok eltérő szaktudást, más irányú tapasztalatot igényelnek. Ebből következik, hogy a takarékos megoldást éppen az eseti, külső megbízások biztosítják, nem pedig egy nagyszámú szakértői gárda állandó foglalkoztatása. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, nem volt ez másképp az Orbán-kormány idején sem. Példáként említette, hogy az olimpia megvalósítóságának kérdésével sem az Ifjúsági és Sportminisztérium apparátusa foglalkozott, hanem külső szakértőket kértek fel a kérdés vizsgálatára. Felidézte, az olimpiai megvalósíthatóságról szóló tanulmány akkori árakon mintegy félmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában