Ország-világ

2008.03.13. 13:32

Fleck: sérült a tárgyalóterem nyilvánossága

Súlyosan sérült a tárgyalóterem nyilvánossága a Magyar Gárda feloszlatása ügyében megindult polgári perben a Fővárosi Bíróságon szerdán - mondta Fleck Zoltán jogszociológus az MTI érdeklődésére csütörtökön.

BAMA

A tárgyalásra kijelölt terembe gyakorlatilag csak a gárda tagjainak engedélyével lehetett bejutni, így több sajtószerv munkatársa kívül rekedt a nyilvános tárgyaláson. "Ez tarthatatlan, abszurd" - jegyezte meg Fleck Zoltán. Az ilyen események egyoldalú tájékoztatáshoz vezethetnek, hiszen így a kellő erőkkel felvonuló peres fél döntheti el, hogy mely sajtószervek tudósíthatnak az eseményről - tette hozzá a szakember. Fleck Zoltán a sajtóhírek alapján úgy véli, a bíróságon történtekért feltehetően nem az eljáró bíró, hanem a bírósági igazgatás, vezetés a felelős.

Józan ésszel könnyen belátható, hogy egy ilyen pert a sajtó és a perben érintett szervezet tagjai, szimpatizánsai is a helyszínen akarnak figyelemmel kísérni. Tehát a várható érdeklődésnek megfelelő  teremről, és főként kellő létszámú rendfenntartó erőkről kellett volna gondoskodnia a bíróság vezetésének - magyarázta a szakember. A bíróságok igazgatási, technikai problémái az alkotmányos, garanciális jogokat, ez esetben például a nyilvánossághoz, a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz fűződő jogokat is veszélyeztethetik - mondta Fleck Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában