Ország-világ

2008.03.29. 18:43

Gyurcsány borítja a koalíciót?

„Koaliciós megegyezéssel új egészségügyi miniszterre van szükség, mert az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton az MSZP Országos Pártértekezletén.

Boda Veronika–Tibay Gábor

„Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére!” – az MSZP országos pártértekezletén Gyurcsány Ferenc Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését kezdeményezte a Charles De Gaulle francia elnöknek tulajdonított mondás jegyében. A kormányfő választhatott: vagy megvárja, míg saját pártja hátrál ki mögüle, vagy meghallgatja a szocialisták akaratát. Azaz azt: a pártnak nem szabad tovább mennie a többek által túl radikálisnak tartott reformpolitika útján. Daróczi Dávid kormányszóvivő Gyurcsány szavait így magyarázta: Horváth Ágnes menesztése a reform érdekében hozott áldozat, nem pedig a reformpolitika feladása. Ugyanakkor tény az is: az MSZP tagok jó része az egészségügy reformját irányító SZDSZ-en verné el a port: ehhez pedig éppen jól jöhet a liberális párt belső válsága.

A szombati pártértekezlettel mindenesetre a szocialisták éppen saját pártnyilvánosságuk elé igyekeztek kiállni: korábban sokak azért kárhoztatták a kormányfőt, hogy kifejezetten szűk körben születnek meg a döntések a koalíció és az ország jövőjéről. Most azonban mintegy 2500 meghívott vendég, az MSZP valamennyi szervezetének vezetője, az országos testületek tagjai, az országgyűlési és Európa parlamenti

Az MDF nem hajlandó támogatni a koalíciót

Gyurcsány Ferenc minden személyi áldozatot kész meghozni, hogy ő maga túlélje a jelenlegi helyzetet – így kommentálta a miniszterelnök szavait Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: a Gyurcsány-kormány ma alkalmatlan az ország irányítására, nincs tehetsége, jövőképe és kapacitása arra, hogy az országnak irányt szabhasson: ezért ezt szerinte a Fidesznek kell megtenni. Az MDF azt közölte: semmilyen módon nem kíván támogatást adni a jelenlegi kormánykoalíciónak, illetve az azt alkotó pártoknak. Hock Zoltán elnökhelyettes kijelentette, az MDF-et nem keresték meg koalíciós ajánlattal a kormányoldalról.

képviselők, a párt platformjainak képviselői is részt vettek a rendezvényen. A vitaindítót a „hogyan tovább”-ról Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő tartotta.

Gyurcsány elmondta, több a hiba, tévedés politikájukban, mint az valaha is hitték, valamint nem volt kellően megtervezett a kivitelezések folyamata. „Ezt példázza, hogy az egészségügyi reform mögött elfogyott a támogatás” – tette hozzá. „Új megoldásokra van szükség, amelyeket csak egy új miniszter hitelesíthet” – jelentette ki, majd elmondta a koalíciós partnerrel közösen kíván másik tárcavezetőt kijelölni Horváth Ágnes helyére. Erről korábban az érintetteket, Kóka Jánost és az egészségügyi minisztert is tájékoztatta – tette hozzá. A kormányfő hangsúlyozta, nem hiányzik egy újabb konfliktus az SZDSZ-szel, ezért reméli, hogy a koalíciós partner megértéssel fogadja a döntést.

A kormányfő a koalíció sorsáról igen rejtélyesen fogalmazott, mindössze annyit árult el, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, és nem szabad az SZDSZ-szel játszadozni. A kormányfő vitaindítójában üzent is a koalíció kisebb pártjának: „a jövőben a kormányzást mind az MSZP, mind az SZDSZ részéről kevesebb hangzatos kijelentésnek kell jellemeznie, valamint az SZDSZ-nek abba kell hagynia a reformblablát és le kell szállnia a magas lóról.”

A kormányzás további két évének Gyurcsány a bizonytalanság és a konfliktusok kezelését tette meg feladatául. Hangsúlyozta  a pénztártörvénnyel kapcsolatos vitákat le kell zárni, ennek korrekciójára van szükség, de nem a reformok feladására. A kormányfő hangsúlyozta, a reformok folytatását nem fogja feladni, még akkor sem, ha ez a párt parlamenti választásokon való biztos vereségét jelenti. Gyurcsány kijelentette, addig nem mondd le, amíg a szocialista párt úgy látja, szükség van rá.

Vitaindítójában Gyurcsány Ferenc elismerte a 13.havi nyugdíjjal és a családi pótlékkal némiképp félrevezették a választókat, így azok jogosan kérdezhetik, hogy melyik párt az MSZP, az amelyik adócsökkentést ígért, vagy az, amelyik bevezette a 300 forintos vizitdíjat.

A szabad demokraták közleményükben azt írták: számukra Horváth Ágnes menesztése nem fogadható el. A liberálisok közölték: a miniszter élvezi az SZDSZ bizalmát. Kóka János hétfőre hívta össze a frakciótagokat és az ügyvivőket a helyzet értékelésére – az érvényben lévő koalíciós szerződés szerint az egészségügyi tárca élére a liberálisok delegálhatják a jelöltet.

Kisebbségben

A mindenkori kormánynak, hogy az abszolút parlamenti többséget megszerezze, a 386 tagú országgyűlésben a képviselők létszámának felét, plusz egy szavazatot kell magáénak tudnia: ez 193+1, azaz 194 voksot jelent. Az MSZP a maga 190 képviselőjével a legnagyobb parlamenti párt, így elvben önmagában kevés lenne ehhez a képviselőcsoport, különösen, hogy két képviselőjére – a tartósan beteg Horn Gyulára és Toller Lászlóra – nem számíthat a voksolásokkor. A pártnak így optimális esetben 188 szavazata marad. A parlament azonban legtöbbször egyszerű többséggel hozza meg döntéseit: ez pedig azt jelenti, hogy a jelen lévő képviselők felének és még egy főnek kell egy irányba szavaznia. E szerint pedig megfelelő frakciófegyelemmel és némi külső támogatással a kisebbségi kormányzás is megoldható. Ami az abszolút többséget – tehát a 193+1 főnyi voksot – illeti: az Alkotmány szerint így kell a miniszterelnököt és a kormányt megválasztani, és ilyen szavazati arány kell a bizalmi, illetőleg a bizalmatlansági indítvány elfogadásához is. Az abszolút többségnek a fentiek mellett mindössze az ORTT és az MTI vezető testületei tagjairól szóló döntéskor van szerepe. Gyurcsány Ferencnek – ha saját pozícióját pártján belül az SZDSZ-szel való szakítással sikerül megőriznie – nem kell attól tartania, hogy az Országgyűlés az egyetlen lehetséges törvényes módon leváltja. Elvben konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be ellene, de ennek keresztülvitelére a jelenlegi ellenzék még tiszta MSZP-kormányzás esetén is képtelen. Ebben az esetben ugyanis ugyanazon a szavazáson az új kormányfő személyéről is döntenie kellene a Háznak, márpedig a 194 szavazat eléréséhez a Fidesz-KDNP 162 képviselője a három független honatyával és az MDF 11 szavazatával együtt is kevés lenne. A felvetés persze csak képletes: a Fidesz és az MDF viszonyát ismerve aligha lennének képesek közös kormányfőjelöltet állítani, a szocialista kisebbségi kormány külső támogatását elfogadhatónak tartó SZDSZ segítségére pedig egészen biztosan nem számíthatnának.

Ami az abszolút többséget – tehát a 193+1 főnyi voksot – illeti: az Alkotmány szerint így kell a miniszterelnököt és a kormányt megválasztani, és ilyen szavazati arány kell a bizalmi, illetőleg a bizalmatlansági indítvány elfogadásához is. Az abszolút többségnek a fentiek mellett mindössze az ORTT és az MTI vezető testületei tagjairól szóló döntéskor van szerepe. Gyurcsány Ferencnek – ha saját pozícióját pártján belül az SZDSZ-szel való szakítással sikerül megőriznie – nem kell attól tartania, hogy az Országgyűlés az egyetlen lehetséges törvényes módon leváltja.

Elvben konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be ellene, de ennek keresztülvitelére a jelenlegi ellenzék még tiszta MSZP-kormányzás esetén is képtelen. Ebben az esetben ugyanis ugyanazon a szavazáson az új kormányfő személyéről is döntenie kellene a Háznak, márpedig a 194 szavazat eléréséhez a Fidesz-KDNP 162 képviselője a három független honatyával és az MDF 11 szavazatával együtt is kevés lenne. A felvetés persze csak képletes: a Fidesz és az MDF viszonyát ismerve aligha lennének képesek közös kormányfőjelöltet állítani, a szocialista kisebbségi kormány külső támogatását elfogadhatónak tartó SZDSZ segítségére pedig egészen biztosan nem számíthatnának. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában