Ország-világ

2008.03.03. 16:12

Hatezer autós nem csatolt övet

Az összehangolt akciók úgy tűnik mégis elérik a céljukat. Az év első hónapjaiban csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma

Á. N. T.

Az Európai Unió TISPOL (Traffic Police Network–Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) akciósorozatával összhangban újabb razziát tartott a rendőrség a magyarországi közutakon. A február végi ellenőrzések eredménye bizonyos szempontból megdöbbentő volt: a megállított autósok közül hatezren nem csatolták be a biztonsági övet, és csaknem kétszáz gyermeket szállítottak úgy, hogy nem voltak bekötve. Némi öröm az ürömben, hogy a legtöbben lakott területen belül hanyagolják el a biztonsági övet, bár a statisztikák bizonyítják, hogy már lassabb tempónál is életveszélyes lehet ez a mulasztás.

Az összehangolt akciók úgy tűnik mégis elérik a céljukat. Az év első hónapjaiban csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, és ittas vezetővel is egyre ritkábban találkoznak a rendőrök. Utóbbi kihágásért egyébként január óta 878 jogosítványt vontak be a helyszínen, hiszen az intézkedő rendőr a szonda elszíneződése esetén már nem dönthet másképp. A hatóság egyébként évente 1,4 millió alkoholszondát használ fel, amelyek közül tavaly 45 ezer mutatott pozitív eredményt. Az autósok mellett a kerékpárosokra volt a legjellemzőbb az ittas közlekedés – minden negyedik bringás ivott, mielőtt a nyeregbe pattant.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában