Ország-világ

2008.03.26. 13:26

Igazságtalan a települések finanszírozása

Igazságtalanná vált a települések finanszírozási rendszere: a helyi igények helyett a rendelkezésre álló fejlesztési források és pályázat kiírások határozzák meg a települések jövőjét

mti

Igazságtalanná vált a települések finanszírozási rendszere: a helyi  igények helyett a rendelkezésre álló fejlesztési források és pályázati kiírások határozzák meg a települések jövőjét - mondta Zongor Gábor, a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) főtitkára a polgármesterek számára szerdán rendezett zalaegerszegi fórumon.

Az önkormányzatokra háruló feladatokhoz kevés pénz járul, mindig újabb korlátok, szűkítések jelennek meg - tette hozzá Zongor Gábor. A polgárok számára reális jövőképet kell felmutatni, nem lehet másodrangú állampolgár a falvakban élő idős, szegény ember, mert számára ugyanazok a közszolgáltatások járnak, mint a gazdag településen élőknek. A legapróbb településen élők számára is garantálni kell - akár elektronikus, akár fizikai értelemben - a közszolgáltatást - hangoztatta a TÖOSZ elnöke.

Véleménye szerint nem várható el egyetlen aprótelepüléstől sem,  hogy helyben nyújtsa a szolgáltatást, de az elvárható a rendszertől, hogy biztosítsa az elérését. A TÖOSZ régi törekvése egy olyan közlekedési hálózat létrehozása, amely kiszolgálja a központosított közszolgáltatás elérését - tette hozzá.

Zongor Gábor hozzátette: minden önkormányzatnak tudnia kell, hogy mi a szerepe a rendszerben és a közös érdek figyelembe vétele alapján mentén milyen kompromisszumot kell kötni. Az alkotmányban foglalt alapjogok és az európai charta által előírtak alapján úgy kell átrendezni a folyamatokat, hogy az intézménnyel nem rendelkező apró falvakban is garantált és európai minőségű legyen a közszolgáltatási feladatok ellátása - hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában