Ország-világ

2008.03.11. 18:06

Ingatlanadó: minden marad a régiben

Jövőre sem kell áttérniük az önkormányzatoknak az értékalapú ingatlanadóztatásra. A parlament ugyanis hétfőn este elfogadta azt az adómódosítási csomagot, amely egyebek között eltörölte a még hatályba sem lépett kötelezettséget. Így tehát minden marad a régiben: a helyhatóságok továbbra is kivethetik az építmény-, illetve telekadót az ingatlanok területe alapján is.

Z. H.

Az adótörvények múlt őszi vitájában még foggal-körömmel védte a kormány és a szabad demokrata frakció az értékalapú ingatlanadóztatás bevezetését. Érvelésük szerint az új rendszer sokkal igazságosabb lenne, mivel az elhelyezkedés, a kor, illetve egyéb mutatók alapján különbséget lehetne tenni az ugyanakkora alapterületű ingatlanok között. Az ellenzők szerint viszont addig nem lehet bevezetni az értékalapú adóztatást, amíg nincs egységes ingatlan-nyilvántartási rendszer. Súlyosan korlátozná az önkormányzatok mozgásterét, ha kizárólag értékalapon adóztathatnák meg az ingatlanokat. Az MSZP és a Fidesz frakciói egymással versenyezve próbálták megvétózni a szigorítást, de az őszi szavazáskor egyik párt képviselői sem álltak a másik javaslatai mellé. A szabad demokraták pedig mindkét indítványt elutasították, így az elfogadott törvénycsomagban maradt az eredeti javaslat, amely szerint 2009-től kötelező lett volna áttérni az egységes, értékalapú ingatlanadóztatásra.

A szocialistáknak kapóra jött, hogy már ez év elején kiderült, hogy módosítani kell a fordított általános forgalmi adóra vonatkozó pontatlan rendelkezéseket. Így ehhez a mini adócsomaghoz becsempészték – a költségvetési bizottság segítségével – a helyi adótörvényt módosító javaslatukat. Az indítványt végül 196 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 132 tartózkodással elfogadta az Országgyűlés.

A javaslatot támogatta Veres János pénzügyminiszter is, holott az Európai Uniónak készített konvergenciajelentés egyik fő pontja volt az értékalapú ingatlanadóztatás bevezetése. Két kormánypárti képviselő – a szabad demokrata Horn Gábor és a szocialista Karsai József – viszont ugyan jelen voltak a teremben, de nem szavaztak. A Fidesz- és a KDNP-frakciók tartózkodtak, ellenben az MDF-esek elfogadták a törvénycsomagot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában