Ország-világ

2008.03.18. 11:49

Ismét terítéken az egykulcsos adó

A fogyasztóvédelem világnapjáról, az egykulcsos adórendszer bevezetéséről, valamint a vidékfejlesztésről beszéltek a képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

BAMA

Alexa György (MSZP) arról beszélt, hogy március 15. a nemzetközi közvélemény számára a fogyasztóvédelem világnapjaként ismert. Hozzátette: a modern fogyasztóvédelem gondolata az Amerikai Egyesült Államokban született meg, mert itt alakult meg 1960-ban a fogyasztóvédelmi világszervezet. Felsorolta a négy alapvető fogyasztói alapjogot: a biztonsághoz, a tájékoztatáshoz, a választáshoz, valamint a képviselethez való jogot. Mint kiemelte, a kormány megalkotta fogyasztóvédelmi stratégiáját és cselekvési tervét, melynek eredményei már most érezhetőek. Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a fogyasztóvédelem fontosságára és a fogyasztók biztonságérzetének növelésére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, 2007 és 2010 közöttre elkészült az a cselekvési program, amely feladatokat, irányokat jelöl meg a fogyasztóvédelem területén.

Herényi Károly (MDF) újból az egykulcsos adórendszer bevezetéséről beszélt. Közölte: ez az adórendszer kifehérítené a gazdaságot. Megjegyezte: jelenleg a GDP 20-30 százaléka a gazdasági élet szürke állományában zajlik. A miniszterelnök azon felvetésére, hogy Magyarországon, ahol a minimálbér adómentes, az egykulcsos adó bevezetésével az átlag alatt kereső sokaság havonta 5-6 ezer forintot veszítene, azt mondta: 1,6 millió ember van ma az országban minimálbérre bejelentve, de becslések szerint ennek a csoportnak legalább a fele adóelkerülés miatt van így bejelentve. Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár úgy válaszolt: az alacsony jövedelműeknél a tehernövekedés társadalmilag nem fogadható el. Megemlítette, hogy az egykulcsos adó bevezetése, bár látszólag jó javaslat, de mégsem egyszerűsíti az adórendszert. Hatásszámítások szerint egy 18 százalékos adókulcs hatására 2009-ben 540 milliárd forint kiesése lenne a költségvetésnek - tette hozzá.

Jakab István (Fidesz) arról beszélt, hogy az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében a vidékfejlesztés számára felhasználható 1300-1400 milliárd forintos forrás elsősorban a nagybirtokrendszer erősítését segíti. Elsősorban azonban a gyengébb gazdaságokat kell versenyképessé tenni - jegyezte meg. Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár úgy reagált: leginkább az állattartás sínylette meg a rendszerváltás utáni piacvesztést. Ezért a fejlesztési pénzek jelentős része ebbe az ágazatba került - tette hozzá. Felhívta a figyelmet a nagybirtokrendszerrel kapcsolatban arra, hogy a tejelő tehenészetek nagy része, azaz 90 százaléka, nagyüzemi környezetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában