Ország-világ

2008.03.18. 06:09

Járműtechnikai rövidítések, ismeretlen betűszavak

Ahány ötlet, annyi új elnevezés bukkan fel az autóiparban. Nem könnyű megjegyezni, hogy mit takarnak a rövidítések, s ráadásul egy-egy berendezésnek időnként több neve is van.

ÁNT

Ilyen például a menetstabilizáló elektronika (Electronic Stability Program, ESP) amely felbukkan DSC, DSTC, VSA, VSC elnevezéssel is. Feladata a fékek és a motor erejének szabályozásán keresztül az autó kordában tartása. A már unalomig ismert rövidítések – például a blokkolásgátló (Anti Blocking System, ABS), az összkerékhajtás (All Wheel Drive, AWD), az elektronikus fékerő-elosztó (Electronic Brake Distribution, EBD) vagy a részecskeszűrő (Filtre a Particules, FAP) – mellett azonban új betűszavak jelennek meg egyre sűrűbben, amelyekről egyelőre kevesen tudják, mit takarnak.

Többségük természetesen a biztonságot szolgálja. Ilyen a nemrég bemutatott távolságtartó tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC), amely a ráfutásos balesetek elkerülésében segíti a vezetőt. A kanyarkövető fényszóró (Adaptive Forward Lighting, AFL) mind több modellben szériatartozék, csakúgy, mint a Bi-xenon fényszórótípus, amelynél a tompított és a távolsági fény is xenon. A karosszéria dőlését mérsékelő rendszer (Active Body Control, ABC) nemcsak a terepjárókban, hanem a nagyobb limuzinokban is megjelent.

A vészfék asszisztens (Brake Assist, BA) már nem annyira új találmány, előfordul BAS, és HBA néven is a különböző gyártóknál. A feladata azonban mindenhol ugyanaz, vészhelyzetben a maximális fékhatást veti be a kerekeken. Ezeknél újabb és különlegesebb a lejtmenet-vezérlő (Hill Descent Control, HDC) amelyet terepjáróknál, és szabadidőautóknál használnak. A szerkezet egy gomb megnyomását követően az előre beállított sebességgel viszi le az autót a még hajmeresztő lejtőkön is, miközben a sofőrnek csak kormányoznia kell. Hasonlóan praktikus, de a városi kisautókban is előforduló rendszer a visszagurulás-gátló (Hill Holder) amely a fékpedál feleresztése után egy pillanatig még megtartja az autót, amíg a vezető átteszi a lábát a gázra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában