Ország-világ

2008.03.21. 17:50

Jelentés készült a szerencsi szalmaerőműről

Nem csitultak a kedélyek a szerencsi szalmatüzelésű biomassza-erőmű építése miatt. A kedélyeket most a január végén elkészült jelentés borzolja, amelyet Magyarország küldött el a témában a párizsi székhelyű UNESCO Világörökség Központnak.

T. M.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Veszélyben a világörökségi helyszín?
[/caption]A beruházást ellenző tokaji borászok korábban arra kérték a szervezetet: vizsgálja meg, hogy veszélyezteti-e Tokaj világörökségi címét a szalmaerőmű. A jelentés egyebek mellett azt tartalmazza, tárgyalásos úton kell egyezetetni a beruházóval és a helyi önkormányzattal, hogy a szalmaerőmű lehetőleg ne a világörökségi helyszínen valósuljon meg. A dokumentum kiemeli, hogy a beruházó jogerős építési engedéllyel rendelkezik, s az elvégzett munkák visszafordíthatatlan beavatkozással még nem jártak.

A rendelkezésre álló információk alapján azonban nem bizonyítható egyértelműen, hogy az erőmű a nem károsítja-e a helyszínt. Ezért az a döntés született, hogy összetett hatástanulmányra van szükség. „Ez azonban nem azt jelenti, hogy UNESCO Világörökség bizottság a tokaji helyszín törlését helyezte volna kilátásba” – mondta el érdeklődésünkre Fejérdy Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal általános elnökhelyettese.

Hujber Ottó, a beruházó BHD Hőerőmű Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: szerinte tárgyi tévedéseket tartalmaz a jelentés. Hujber Ottó ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz írt levelet, amelyben azt hangsúlyozza, hogy az engedélyezésnél a terveket véleményezte világörökségi szempontból a területi tervtanács és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága. A két fenti szervezet szerint nem veszélyezeteti a világörökségi címet a beruházás.
Az erőmű kivitelezése tavaly október közepén kezdődött el, s jelenleg a tereprendezési munkáknál tartanak. Télen az időjárási viszonyok miatt felfüggesztették a munkát, de ezt szerdán újra kezdték.

A beruházás ellen tiltakozó Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke elmondta: az UNESCO jelentés alapján levélben kérték Hiller István világörökségért is felelős minisztertől az erőmű építésének leállítását. Mészáros László hozzátette, ha erre a közeljövőben nem kapnak megfelelő választ, újból demonstrálni fognak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában