Ország-világ

2008.03.25. 17:25

Karácsonyra itt a digitális tévé

A szilveszteri kabarét már digitális minőségben élvezhetik azok, akik rendelkeznek megfelelő tévékészülékkel. Tegnap írták ki a digitális műsorszórásról szóló pályázatot, amelynek eredményeképp akár év végére elindulhat az első adás.

Németh Márk

Digitális tévénézést hozhat idén karácsonyra a Jézuska. Az év végére ugyanis a tervek szerint az ország területének 30-40 százalékán lehet majd fogni 5-10 digitális tévécsatornát. Tegnap írta ki a digitális földfelszíni műsorszórásra (azaz a digitális televíziózásra) vonatkozó nemzetközi pályázatot a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Egészen pontosan öt digitális televíziós és egy digitális rádiós műsorcsomag (multiplex) üzemeltetése szerepel a kiírásban.

Már nyár elejére kiderülhet, hogy mely cégek nyerik el a digitális hálózat üzemeltetésére való jogosultságot. Decemberre néhány csatornával már el is indulhat a digitális tévésugárzás. Három évre rá pedig teljesen megszűnik majd a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás Magyarországon. Az Európai Unió előírása alapján ugyanis 2011. december 31-ére teljesen át kell állni a digitális technológiára.

„Az átállás a tévénézők negyedének-harmadának jelenthet nagy változást, akik eddig szobaantennával fogták az adást. Ők az eddigi három helyett országszerte 5-10 csatornát nézhetnek majd, ráadásul élesebb és tisztább képet és CD-minőségű hangot kapnak” – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke.

Azt még nem lehet tudni, pontosan hány csatornát tartalmaz majd az ingyenes digitális alapcsomag. Annyi biztos, hogy a vonatkozó törvény szerint a három közszolgálati adónak ( m1, m2, Duna Tv) mindenképpen benne kell lennie. Ezen felül a majdani győztes pályázó dönti el, hogy a közszolgálati adók mellett a többi csatornát is ingyenesen, vagy előfizetésért cserébe teszi elérhetővé a nézők számára.

Szintén a majdani üzemeltetőn múlik, hogy milyen tematikájú csatornákat vesz fel a kínálatába. A parlamenti pártok korábbi döntése értelmében a hírTV és az ATV már biztosan digitálissá válik az év végétől. A kereskedelmi tévék azonban szabadon dönthetnek arról, hogy élni kívánnak-e a digitális sugárzás lehetőségével. Ehhez önkéntesen le kell állítaniuk 2011. december 11-éig az analóg sugárzást a szerződésükben szereplő 2012 júniusi határidő helyett. Ezt azonban egyelőre nem tartják valószínűnek a szakemberek.

A digitális műsorsugárzás a sok helyen monopolhelyzetben lévő kábelszolgáltatóknak is konkurenciát jelenthet, ami az előfizetési díjak csökkenéséhez, a szolgáltatás javulásához vezethet. Pataki elmondása szerint a várható verseny kedvező jelei máris érzékelhetőek, hiszen idén először nem emelték az inflációt meghaladó mértékben tarifáikat a kábelszolgáltatók.

Kedvezményesen lehet dekódert vásárolni részletre

A magyar családok túlnyomó többségében megtalálható tévékészülékek még nem képesek digitális csatornák vételére. Ehhez digitális tévé, vagy a hagyományos készüléket digitális jelek fogására alkalmassá tévő átalakító dekóder (úgynevezett set-top box) szükséges. Ez nem olcsó mulatság: a készülékhez csatlakoztatható doboz ára öt-tízezer forintnál kezdődik. Emiatt korábban – ahogy arról lapunk is beszámolt – felmerült, hogy a kormány támogatja majd a rászorultakat a berendezés megvételében.

Ez az ötlet azonban lekerült a napirendről. A mostani elképzelés szerint a készülékeket nagyjából havi 600 forint részletfizetéssel vásárolhatják majd meg a műsorszolgáltatótól azok, akik nem képesek az egyszeri nagyobb összeg előteremtésére. Erre a pályázati felhívás kötelezi a leendő nyertest. A jelenleg kapható LCD- és plazmatévék többsége már alkalmas a digitális televíziózásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában