Ország-világ

2008.03.26. 17:57

Kibővített ülésen döntöttek a vasutas sztrájk folytatásáról

A VDSzSz a munkabeszüntetés kezdetének és időtartamának meghatározásával az elnökséget hatalmazta fel.

Vizer Helga

„A mai tárgyaláson résztvevők egyöntetű véleménye: szükséges folytatnunk a munkbeszüntetést” – mondta el lapunk kérdésére Bárány Balázs Péter, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) alelnöke, a kibővített Országos Választmánnyal (OV) folytatott tárgyalás után. Mint az alelnök mondja:  a VDSzSz a munkabeszüntetés kezdetének és időtartamának meghatározásával az elnökséget hatalmazta fel.
A szervezet délelőtt értékelte a MÁV és a szakszervezet között kialakult eddigi helyzetet.

„A MÁV Csoport vezetése nem mozdult el eredeti álláspontjáról, és kategorikusan elutasítja a VDSzSz jogos és korrekt követeléseinek teljesítését, így magatartásukkal okozott gazdasági és morális kárért őket terheli a felelősség” – jelentette ki Bárány.

A Választmány egyúttal felhívja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetését, hogy a kollektív munkaügyi vitában megfogalmazott követelések teljesítésére olyan érdemi ajánlatot tegyen, tette hozzá az alelnök, mely a további munkabeszüntetést elkerülhetővé tenné.

A VDSzSz továbbra is 10 százalékos alapbérarányos pótlék kifizetését követeli a kiszervezett munkavállalók – így a MÁV Gépészeti Zrt., a MÁV START Zrt. valamint a MÁV Trakció Zrt. dolgozói – részére.
Ezenkívül a szakszervezet követeli a MÁV Cargo Zrt. privatizációs bevételből  250 ezer forint kifizetését valamennyi vasutas munkavállaló számára illetve a 38 vasúti mellékvonal megtartását, a személyszállítás további működését. Az infláció követő béremelés mellett is kiáll a szakszervezet – 8 százalékos fizetésemelést követelnek a munkáltatótól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában