Ország-világ

2008.03.07. 06:04

Kinek van láthatási joga a válás után?

Olvasónk az elvált szülők gyermekének nagybátyja. A gyerek a volt sógornőjénél maradt. Kíváncsi rá, a fivérén, a gyerek apján kívül ki láthatja a gyermeket?

BAMA

A gyermek feletti felügyeleti jog gyakorlása mellett a láthatási jog is fontos. Hiszen azzal, hogy a szülők elváltak, a gyermeknek maradt apja, anyja, és mindkettejük családjából való rokonai. (Mondják, azok a házaspárok, akiknek közös gyermekük van, sosem tudnak véglegesen szakítani egymással.) Ezt a törvény is méltányolja. A felügyeleti jogot gyakorló szülő mellett a másiknak láthatási joga van. Gyakoriságáról, formájáról az elvált felek megegyezhetnek egymással. Ha azonban ez nem sikerül, a láthatásról is a bíróság rendelkezhet. Általában kéthetente egy hétvége, esetleg közös nyaralás lehet a döntés.

Láthatási joga a szülő mellett a nagyszülőnek és a nagykorú testvérnek is van. Szükség esetén az ez iránti kérelmet tehát benyújthatják a bírósághoz. Vagy felvilágosíthatják erről a felügyeleti jogot gyakorló szülőt. Sokan ugyanis nincsenek tisztában a törvény ezen rendelkezésével, amelyet egyébként nem is a Családjogi Törvény, hanem kormányrendelet mond ki. A felsorolt rokonok akadályoztatása esetén a láthatási jogot gyakorolhatja a szülő testvére, házastársa. Ez általában úgy zajlik, hogy mondjuk az elvált szülő ki van jelölve mint kapcsolattartó, de hosszabb időre külföldre kell utaznia, vagy megbetegszik, és kórházi ápolásra szorul. Ilyen esetben megbízhatja testvérét vagy házastársát a gyermekkel való kapcsolattartással.

Ennek nagy jelentősége lehet: a gyermeknek folytonos kapcsolata marad a másik szülő családjával. Márpedig minél többen vannak körülötte, személyiségfejlődése szempontjából annál jobb neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában