Ország-világ

2008.03.27. 18:17

Koalíciós ketrecharc: maradnak, vagy szakadnak?

Gyurcsány szerint az emberek nem kíváncsiak a vitákra, csak a jobb egészségügyre és oktatásra

T. G.

[caption id="" align="alignleft" width="170"] Mesterházy befenyítené az SZDSZ-t
[/caption]Közel kétezer szocialistát vár az MSZP szombaton Budapestre: az országos pártértekezleten a helyzetértékelés mellett az ország gazdasági helyzete, valamint a koalíció jövőjének kérdése is napirendre kerül. Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke elmondta: a februárban meghirdetett, a baloldali  polgárosodással kapcsolatos véleménynyilvánító pártszavazás lezárult, a párttagok 44 százaléka szavazott a négy kérdésre és többségük igennel voksolt.

Az alapkérdés az egészségügyi reform kérdése, illetve az, hogy valóban „zsarolja-e” kisebbik koalíciós partnere az MSZP-t, és enged-e ennek a szocialista párt. A tét – természetesen – a koalíció, tágabb értelemben a kormányozhatóság megőrzése. Emlékeztetőül: a március 9-i népszavazás támogatottságát látva a koalíciós pártok az egészségbiztosítás reformjának felpuhításán kezdtek dolgozni, de nincs megállapodás a visszalépés mértékében. A pártok éppen az egészségügy átalakításának foglyai – presztízskérdés ugyanis a kormány legnagyobb átalakítási programjának végrehajtása. Emellett úgy tűnik, az újabb vitában a törvény elfogadásakor szerzett szocialista sebek – vagyis hogy a többség kimaradt az érdemi egyeztetésből, és a liberális álláspont érvényesült – is felszakadhatnak. Az SZDSZ pozícióját az rontja, hogy éppen ők számítanak az elbukni látszó átalakítás értelmi szerzőinek, és helyzetüket a tavalyi tisztújítás körüli botrányok sem teszik könnyebbé.

Mesterházy Attila, az MSZP Harmadik Hullám platformjának vezetője szerdán már arról beszélt: újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést. A politikus hozzátette: hisz a kisebbségi kormányzás lehetőségében is. Minderre Léderer András, az SZDSZ Új Generáció vezetője tegnap úgy reagált: ha az MSZP nem tartja magát a vállaltakhoz, felbomolhat a kapcsolat, noha az SZDSZ minden ésszerű javaslatot ellenzékből is támogat. Hangsúlyozta: pártja nem zsarolja partnerét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap úgy vélte: az embereket nem a koalíciós szerződés újratárgyalása érdekli, hanem az, hogyan lehet jobb az egészségügy és jobb a felsősoktatás. Hozzátette: a kormánypártok dolga, hogy a kormányprogram megvalósításán dolgozzanak.

Ha szakadnak

Ha szakad a koalíció, az MSZP akkor is a parlament legnagyobb pártja marad 190 képviselővel, igaz, a tartósan beteg Horn Gyulára és Toller Lászlóra nem számíthatnak – a parlamenti többséghez pedig legfeljebb 194 voksra van szükség. A szocialisták magukénak tudhatják Gyenesei István, az egyetlen független honatya támogatását is (Kaposváron az ő javára lépett vissza 2006-ban a szocialista jelölt), így legfeljebb további öt szavazat megszerzésére van szükség. Ez pedig külső SZDSZ-es, sőt, MDF-voksokkal is megszerezhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában