Ország-világ

2008.03.10. 18:04

Külföldön még hisznek a magyar büdzsében

Nem tartanak attól a piaci elemzők, hogy a népszavazási eredmény hosszabb távon nyomást gyakorol a forintra, vagy számottevően lazítaná a költségvetési szigort - derül ki az első külföldi reakciókból.

BAMA

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci stratégiáért felelős alelnöke nem tartja valószínűnek, hogy Gyurcsány Ferenc a közeljövőben lemondana vagy eltávolítanák, és arra számít, hogy továbbra is fennmarad a költségvetési fegyelem. Desbarres szerint a kormányra és a miniszterelnökre most nyomás nehezedik az idei évre tervezett konszolidációs lépések egyes elemeinek felhígítása vagy elhagyása végett. A népszavazás ezért piaci szempontból „nem jó hír", mert kockázatokat teremt, olyan időszakban, amikor a globális kockázatok egyébként is magasak.

Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési csoport közép-európai közgazdásza szerint a kormány nyilván érzékeli, hogy az elmúlt másfél év kiigazító gazdaságpolitikája „nem túl népszerű", és a 2010-es választások előtt várhatóan „korrekciós lépéseket" fog tenni. Az elemző szerint azonban rövid távon semmilyen lazítás vagy „drámai lépés" nem valószínű, mert ez „összezúzná a piaci szereplők jelenleg egyébként is csekély bizalmát a magyar piac iránt".

Wike Groenenberg, a Citigroup londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piaci stratégiáért felelős igazgatója azt mondta: lehetnek olyan befektetők, akik szerint a népszavazás kimenetele aláásta a költségvetés hitelességét. Groenenberg azonban hozzátette: ő nem tart ettől, tekintve, hogy az eltörölt díjak a GDP-érték kevesebb mint 0,2 százalékát teszik ki. Hozzátette: azzal sem számol, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „a következő néhány hónapban" emiatt lemondana, és szerinte a szocialisták „mindent meg fognak tenni azért, hogy kisebbítsék a referendum jelentőségét”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában