Ország-világ

2008.03.15. 14:48

Lezárják a fél várost

A Kossuth teret délután négy órától zárják le teljesen, a Parlament biztonságának, épségének megvédése érdekében

mti

A Kossuth teret délután négy órától zárják le teljesen, a budapesti rendőrfőkapitány - indoklása szerint - a Parlament biztonságának, épségének megvédése érdekében döntött így.

Az intézkedésről közölt tájékoztató kitér arra is, hogy a március 15-ei évfordulón a fővárosban mintegy 200 rendezvényt tartanak, amelyeken több ezer ember vesz részt. Mint írják, a tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó képviselőket inzultusok érték.

Március 15-én több olyan személy, illetve szervezet jelentett be demonstrációt a Parlament közvetlen környezetében, amelyek "több korábbi rendezvényén - a békés jelleg elvesztése miatt - rendőri intézkedés, illetve rendőri művelet vált szükségessé". A hasonló esetek megakadályozása, valamint a rendőri intézkedések és kényszerítő eszközök tömeges alkalmazásának elkerülése érdekében döntött a rendőrfőkapitány a lezárás mellett.

Fokozott ellenőrzésekre kell számítani a Blaha Lujza téren, amelynek környékén kora délutántól kordonnal zártak le több utcasarkot, illetve útszakaszt, és több környékbeli kereszteződésben is ellenőriznek.

Mint írják, a fokozott ellenőrzések során figyelemmel kísérik a rendezvényre érkezőket és megakadályozzák az esetleges jogsértések kialakulását. Ennek keretében szúrópróbaszerűen igazoltatnak, átvizsgálják a ruházatot, a csomagokat. A lezárások várhatóan vasárnap reggelig, illetve a "szükséges ideig" tartanak majd - tartalmazzák a közlemények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában