Ország-világ

2008.03.02. 06:24

Ma már menő szelektíven gyűjteni

A papírgyűjtésnek hagyománya van hazánkban, de ma már a műanyag palackokat és az üvegeket is egyre többen dobják a szelektív gyűjtőkbe. Válogatásban tisztábbak vagyunk, mint az osztrákok.

Wlcsek Anna

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A legtöbb félreértés és tévedés az italos kartondobozokkal kapcsolatban fordul elő - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Örvendetes, hogy míg a lakosságtól szelektíven begyűjtött hulladék mennyisége 2003-ban csupán 4000 tonna volt, tavaly ez a szám már elérte a 45000 tonnát. A szelektív hulladékgyűjtőket tehát egyre többen használják. További jó hír, hogy a lakosság  megtanulta helyesen megtölteni a gyüjtőkonténereket. „Vannak még kételkedők, akik úgy gondolják, hogy a gondosan szétválogatott hulladékot a kukásautóban úgyis összeöntik, de egyre többen hisznek a szelektív gyűjtés hasznosságában, és használják is a gyűjtőket – mondja Priebelszki Edina, az Öko-Pannon Kht. munkatársa. – Külön megemlíteném, hogy a szelektív gyűjtőkből átlagosan csak 10–15 százalék nem hasznosítható szemét kerül elő, s ez európai szinten nagyon jó arány. A szomszédos Ausztriában például a hasznosítható hulladékok közé keveredő kakukktojások aránya 25–30 százalék.”

A legtöbb félreértés és tévedés az italos kartondobozokkal kapcsolatban fordul elő. Európában naponta több mint száz millió liter folyékony élelmiszert töltenek ilyen dobozokba. Magyaroroszágon is ez a vezető

Mit szabad, mit tilos?

Műanyag Szabad: üdítős palackok, tejfölös poharak, műanyag zacskók Tilos: vegyszeres flakonok, hungarocell, fogkefe, játékok Papír Szabad: újságok, kartonok, csomagolópapírok, telefonkönyv, szórólap Tilos: műanyag borító, indigó, faxpapír, pelenka, egészségügyi papír Fehér üveg Szabad: befőttes üveg, fehér üvegpalackok Tilos: ablaküveg, tükör, villanykörte, szemüveg, neoncső Színes üveg Szabad: boros- és sörösüvegek Tilos: orvosságos üveg, kerámia, porcelán Fém Szabad: alumínium italdobozok, alufólia, konzervek, kupakok Tilos: ételmaradékkal szennyezett konzervdobozok

csomagolóanyag, amelynek fő alkotórésze a leginkább újrahasznosítható papír (75 százalék). Európában 2006-ban az összes italos kartondoboz 60 százalékát hasznosították – kivonva belőle a műanyagot és az alumíniumot –, illetve 31 százalékát anyagában újrahasznosították. Ez nem csak a környezetet, de a vásárlók pénztárcáját is kíméli. Az újrahasznosított kartonokból sokfajta termék készíthető, például konyhai törtlőkendők, irodai termékek, csomagolópapírok. „Magyarországon sajnos kevesen gyűjtik szelektíven az italos kartonokat, mert a lakosság nem tudja, hogy ez a hulladék is újrahasznosítható – mondja Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés igazgatója. – Emellett kevéssé tájékozottak az emberek arról, hogy hová kell dobni a dobozokat a gyűjtőszigeten.”

Ennek az az oka, hogy a tejes és üdítőitalos tégladobozok gyűjtése városonként eltérő. Budapesten például a papírgyűjtőbe kerülnek, de egyes városokban a műanyagok vagy a fémek közé öntik. Erről érdemes a kukákra ragasztott matricákról vagy a helyi közszolgáltatóknál tájékozódni. A dobozgyűjtés terén különösen Budapest van lemaradva. Ellentétben az országos nyolc százalékos visszagyűjtési aránnyal, a fővárosban csak a dobozok három százaléka kerül vissza a körforgásba.

Mire kell figyelni a hulladék szétválogatásakor?

A csomagolásokat minden esetben ki kell üríteni. Elöblíteni csak akkor szükséges, ha ételmaradékkal szennyezettek (pl. a konzervdobozok, tejes kartonok, joghurtos flakonok). Erre azért van szükség, mert megkönnyíti a szelektíven gyűjtött műanyag hulladékok kézi szétválogatását a hasznosítás előtt. Az újrahasznosítás egyik fontos feltétele, hogy a hulladék tiszta legyen. A dobozok és palackok összepréselése is hasznos, hogy ne levegővel, hanem hulladékkal teljen meg a gyűjtőedény. Érdemes a helyi közszolgáltatónál érdeklődni, hogy melyik napokon szállítja el a különböző hulladékfajtákat. Ha nem fér több hulladék a konténerbe, akkor próbálja meg pár nappal később elhelyezni. Ha erre nincs mód, tegye le a gyűjtősziget körül úgy, hogy szállításkor a munkásoknak ne kelljen a válogatással időt veszíteni.

Szabad: üdítős palackok, tejfölös poharak, műanyag zacskók

Tilos: vegyszeres flakonok, hungarocell, fogkefe, játékok

Papír

Szabad: újságok, kartonok, csomagolópapírok, telefonkönyv, szórólap

Tilos: műanyag borító, indigó, faxpapír, pelenka, egészségügyi papír

Fehér üveg

Szabad: befőttes üveg, fehér üvegpalackok

Tilos: ablaküveg, tükör, villanykörte, szemüveg, neoncső

Színes üveg

Szabad: boros- és sörösüvegek

Tilos: orvosságos üveg, kerámia, porcelán

Fém

Szabad: alumínium italdobozok, alufólia, konzervek, kupakok

Tilos: ételmaradékkal szennyezett konzervdobozok Mire kell figyelni a hulladék szétválogatásakor? A csomagolásokat minden esetben ki kell üríteni. Elöblíteni csak akkor szükséges, ha ételmaradékkal szennyezettek (pl. a konzervdobozok, tejes kartonok, joghurtos flakonok). Erre azért van szükség, mert megkönnyíti a szelektíven gyűjtött műanyag hulladékok kézi szétválogatását a hasznosítás előtt. Az újrahasznosítás egyik fontos feltétele, hogy a hulladék tiszta legyen. A dobozok és palackok összepréselése is hasznos, hogy ne levegővel, hanem hulladékkal teljen meg a gyűjtőedény. Érdemes a helyi közszolgáltatónál érdeklődni, hogy melyik napokon szállítja el a különböző hulladékfajtákat. Ha nem fér több hulladék a konténerbe, akkor próbálja meg pár nappal később elhelyezni. Ha erre nincs mód, tegye le a gyűjtősziget körül úgy, hogy szállításkor a munkásoknak ne kelljen a válogatással időt veszíteni. A legtöbb félreértés és tévedés az italos kartondobozokkal kapcsolatban fordul elő - fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában